Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Epilepsiemedicatie

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein een blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In dit blog vertelt hij over zijn ervaringen met epilepsiemedicatie. 

Blogger RolandEpilepsie en medicatie

De meeste mensen met epilepsie slikken medicijnen tegen de epilepsieaanvallen. Dit noemen we de zogenaamde anti-epileptica. Vaak is het vinden van de juiste medicatie een hele zoektocht. Sommige medicijnen geven bijwerkingen met grote impact op de kwaliteit van leven. Dit leidt tot de nodige afwegingen: kies je bijvoorbeeld voor een leven met minder epilepsieaanvallen maar wel continu een wazig gevoel in je hoofd? Of kies je voor een wekelijkse nacht vol aanvallen maar wel een helder hoofd overdag? 

Vast ritueel voor klaarzetten medicijnen

"In tegenstelling tot wat ik altijd gedacht had vóórdat ik definitief begeleid ging wonen, heeft deze wijze van leven over het algemeen best wel veel gemeen met het zelfstandig wonen. Het beeld dat ik had van het de hele dag aan het handje van de begeleiding meelopen en te horen krijgen wanneer je naar bed moest, was allesbehalve realiteit! Zo bleek overduidelijk dat het begeleid wonen veel weg had van een eigen huishouden runnen en bestonden de dagen veelal uit dezelfde vaste rituelen. Er kwam er uiteindelijk maar één bij en dat was het klaarzetten van je eigen medicatie elke woensdag."

Juiste medicijn vinden

"En waar er bij andere bewoners verschillende medicijnen vereist zijn om de aanvallen in aantal en heftigheid in toom te houden, kon het bij mij gelukkig beperkt blijven tot één soort medicatie: de Lamictal. Een medicijn dat mij vanaf het begin goed beviel omdat het effect best merkbaar was en de bijwerkingen beperkt bleven. Niet alleen de rust in de hersenen scheen er mee bereikt te worden, maar ook hoofdpijn en verwardheid zouden merkbaar gaan worden." 

Afweging voors en tegens

"Zelf had ik in het begin een stroeve start met Lamictal door de maag- en darmklachten die er ontstonden. Aangezien ik daarover de controle snel verloor was het besluit snel gemaakt van medicatie te veranderen. Maar hierbij was enkel alleen maar sprake van de spreekwoordelijke regen en de drup. Want zo mogelijk nog erger dan de maagklachten was vervolgens het gevoel dat je helemaal niet meer jezelf bent. Hoe vreemd het ook mag klinken, voor mijn gevoel deed en reageerde ik totáál niet meer als mezelf…..! En dus realiseerde ik me dat ik de bijwerking op de maag en darmen maar voor lief moest nemen, er zo goed mogelijk ‘omheen’ moest gaan leven. En dat is tot nu toe prima gelukt, kan ik wel zeggen! Bijwerkingen zijn er na de frisse start niet of nauwelijks geweest, óf zijn zo snel ‘part of life’ geworden dat ik ze nauwelijks nog opmerk! En dus is het nu vaste prik: elke dag, ochtend én avond, twee pillen van honderd. En deze dan elke woensdag weer aanvullen.

Waar het verbod op het drinken van alcohol voor mij geen enkel probleem is, valt het feit dat ik geen auto mag rijden me bij tijd en wijle wél wat rauw op m’n dak. Maar het zij dan maar zo.

Het leidt er inmiddels toe dat ik, zonder noemenswaardige bijwerkingen, gemiddeld één keer per maand een serie aanvallen heb. Dat betekent even een weekje doorbijten om vervolgens weer de draad op te pakken en met rust in het hoofd weer aan de pil."

Tot zover maar weer,

Groeten Roland

Lees meer over epilepsie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Rita arens 22/7/2022

Het is fijn dat begeleid wonen best wel aangenaam kan zijn met inbreng om je huishouden te doen. Ook de uitleg over de medicatie is top. En het klopt dat je niet eens je hoofd kan leegmaken door een autoritje te maken. Dat wordt onderschat.
Doe zo verder. Blijf gezond


Rita arens 22/7/2022

Het is fijn dat begeleid wonen best wel aangenaam kan zijn met inbreng om je huishouden te doen. Ook de uitleg over de medicatie is top. En het klopt dat je niet eens je hoofd kan leegmaken door een autoritje te maken. Dat wordt onderschat.
Doe zo verder. Blijf gezond