Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Opleiding of afleiding?

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. Deze blog gaat over zijn studietijd: was mijn opleiding niet eerder een afleiding van de dingen die echt bij me passen?

Tijdens de ‘hoge sprongen’ die ik na mijn middelbare school heb genomen, namelijk de universiteit en het hbo, heb ik het me vaak afgevraagd. Waarom kan de manier van lesgeven en toetsing nou niet anders?

Studeren met een neurologische beperking

Toetsen mondeling afleggen, meer tijd om opdrachten te voltooien. En studiegroepen waarbij je met samenvattingen en de hulp van een deskundige (want dat is niet vanzelfsprekend, eerder uitzonderlijk) nog een keer de stof tot je door kan laten dringen! Deze manier van lesgeven maakt de kans op succes groter voor mensen met een (neurologische) beperking. Het blijven herhalen en daarmee ‘inslijpen’ van de stof zorgt ervoor dat de resultaten met zekerheid verbeteren.

Aangewezen op je eigen inzet

Maar ja…..die manier van lesgeven is er nu eenmaal niet. Dus ben je als student aangewezen op je eigen inzet, discipline en vaardigheid. En met name bij dat laatste ging het bij mis. De inzet en discipline was er wel degelijk. Maar mijn beperkingen (en met name de epilepsie) gooiden roet in het eten en zorgden ervoor dat ik vastliep.

Diploma...dankzij die ene hbo-docente

Misschien wat kort door de bocht om te stellen dat je in die situatie duidelijk het verschil ziet tussen de aanpak van een universiteit en een hbo. Maar persoonlijk heb ik dat verschil wel degelijk gemerkt. Waar de sfeer op de universiteit toch voornamelijk er een was van ‘jammer dan’, staat de inzet op het hbo me nog helder voor ogen! Met name één docente toonde interesse en begrip voor wat er met me aan de hand was en waarbij ik geholpen zou kunnen worden. Haar inzet om inderdaad te zorgen voor een manier van lesgeven die mij lag, leidde ertoe dat ik uiteindelijk met moeite mijn doel bereikte: het diploma.

Keerzijde van een opleiding: prestatiedruk

Heel mooi natuurlijk, maar was de opleiding achteraf niet gewoon veel meer een afleiding? En dan bedoel ik het veel positiever dan het misschien klinkt. Kennis is natuurlijk nooit mis. Maar het heeft me naar mijn gevoel wel enorm afgehouden van dingen die mijn leven makkelijker, meer ontspannen en leuker maken. Want wat is er nou zo fijn aan de dingen die ik met mijn opleiding nastreefde? Kennis, verantwoordelijkheid, aanzien. Dingen die op bepaalde momenten wel even prettig zullen zijn, maar ook een heel grote keerzijde hebben. namelijk prestatiedruk, vaak met een tikkende klok als grootste vijand, altijd  ogen in je rug voelen en het maar zelden goed doen bij iedereen. Je zou er bijna epileptisch van worden……!

Vrijheid om uitdagingen wel of niet aan te gaan

‘Gelukkig’ heb ik het voor mezelf omgedraaid: ik heb gemerkt dat een opleiding bij mij eerder een afleiding was van dingen die echt bij me passen. Ik ben vóór ik dit alles op mijn bord kreeg epileptisch geworden en dat heeft geleid tot een leven van ontspannende bezigheden. Geen druk en de vrijheid om uitdagingen wel of niet aan te gaan. Het is wel duidelijk: elk nadeel…..

Lees ook Rolands andere blogs

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.