Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

De Uitdaging

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein een blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In dit blog vertelt hij over het aanbrengen van veranderingen in zijn huidige taken. 

Roland deelt graag zijn mening en weet zijn grenzen te benoemen. Dit geeft hem een gevoel van eigenwaarde, ondanks zijn beperking en het begeleid wonen bij Kempenhaeghe. Hij vindt het prettig dat hij zich zo goed kan uitdrukken.

"Het is buitengewoon fijn om het gevoel te behouden nog steeds een vinger in de pap te hebben. Maar een té vlugge babbel kan óók weleens voor problemen zorgen. Ik zeg dan ‘eigen schuld, dikke bult'. Daarom wil ik iedereen het advies geven om goed na te denken over je eigen doelen en de manier waarop je dit met anderen deelt. Ik mag mezelf inmiddels ervaringsdeskundige noemen. In mijn blogs probeer ik elke keer een boodschap/tip mee te geven, waarmee ik ook anderen kan helpen."

Kies de juiste tone of voice... 

"Al eerder heb ik in een blog aangegeven dat de term ‘Dagbesteding’  mij behoorlijk stoort. Het ontneemt mij iedere motivatie om aan de slag te gaan! Ter verduidelijking: Kempenhaeghe gebruikt deze term om dagelijkse activiteiten buitenshuis van bewoners aan te duiden."

"Op mijn werkplek laat ik dit merken door mijn mening hierover te delen. Verder werk ik op de dagbesteding met beperkte motivatie en dat is ook voor anderen zichtbaar. Eigenlijk zou dagbesteding mij veel meer plezier op moeten leveren.Voor mij is het belangrijk dat ik serieus wordt genomen. Dit heb ik nodig om kwaliteit te leveren. Hier hebben we samen dus nog een weg te gaan."

Wijsneus 

"Dankzij mijn houding werd ik aangesproken door een wijsneus. Deze wijsneus wilde weten of ik mij wel 100% inzet en of ik wel daad bij het woord voeg. Op dat moment kreeg ik flink last van knikkende knieën. Eerder had ik namelijk aangegeven dat ik graag nieuwe taken en verantwoordelijkheden op mij wilde nemen. Zo wil ik niet alleen simpele klusjes doen, zoals de telefoon aannemen en doorverbinden of een kopje koffie zetten voor anderen. Ik wil graag nadenken over de manier waarop ik mijn berichten via Facebook zo goed mogelijk kan brengen. Dit is een spannende uitdaging! Een uitdaging die ik met allebei de handen vast wil pakken."

Een nieuwe kijk op mijn taken... 

"Inmiddels weet ik dat het allemaal véél simpeler kan! Een nieuwe uitdaging hoeft niet per altijd een nieuwe taak te zijn. Zo teken ik al jaren portretten. Dit doe ik met veel plezier! Het aanleren van een nieuwe techniek heeft ervoor gezorgd dat ik het nog steeds met veel plezier doe. Ik leerde dat een nieuwe uitdaging binnen mijn huidige werkzaamheden al wonderen verricht."

Tot zover maar weer,
Groeten Roland

Lees meer over epilepsie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.