Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Mijn vrienden

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In deze blog gaat Roland in op hoe de samenleving omgaat met epilepsie.

In mijn ervaring reageren mensen altijd heel fijn op het feit dat ik epileptisch ben. Heel begripvol en altijd bereid er rekening mee te houden. Maar tegelijkertijd ook een beetje geschrokken en onzeker. Ze weten er vaak niet veel van en zijn, zo lijkt het, bang om ermee in de fout te gaan, wat dat dan ook mag betekenen.

Dat is te merken aan de hoeveelheid vragen die gesteld worden en met name aan het soort vragen; in mijn beleving zijn het vragen die met een gezonde dosis logisch nadenken zichzelf beantwoorden. Maar waarschijnlijk omdat epilepsie er enigszins eng en levensbedreigend uitziet, nemen mensen liever geen risico’s.

Rustig aan doen

De bereidheid rekening te houden met epilepsie heeft, zo heb ik gemerkt, ook wel een mindere kant. Mensen trappen naar mij toe nogal eens te nadrukkelijk op de rem. Dat is met name in de eerste fase van kennismaken/samenwerken het geval.

Naarmate het contact langer duurt verbetert dit zich en wordt bijvoorbeeld het herhaaldelijk aangeven het rustig aan te doen minder. Iets wat ik altijd heel prettig vind.

Te beschermend

De maatschappij betekent uiteraard ook mijn sociale kring en in mijn geval is het zo dat hoe dichterbij de persoon komt, hoe (overmatig) beschermend hij of zij wordt. Naar mijn mening werkt dat onnodig remmend en dat geef ik ook altijd aan.

Tot zover weer,
groeten Roland

Lees ook

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.