Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Gewoon Bijzonder

Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten, wil betere zorg en ondersteuning realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel.  

Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten, wil betere zorg en ondersteuning realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel. ZonMw organiseert en regisseert het programma. 

In 7 netwerken werken onderzoekers, professionals en cliënten samen aan onderzoek en producten voor mensen met een beperking. 'In het vizier' haalt kennis op uit de praktijk, bundelt deze en maakt informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg.

 1. De sensatie van een goed leven. Hoe verbeter je door een goede prikkelbalans de zorg en kwaliteit van bestaan voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis en een verstandelijke beperking?
 2. Samen Kunnen Kiezen. Hoe bereik je dat mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten hun eigen keuzes maken en daar tevredener over zijn? 
 3. NAH-kennisnetwerk. Hoe realiseer je meer en begtere participatie van mensen  met Niet-aangeboren hersenletsel?
 4. Sociale relaties en ICT. Hoe bevorder je sociale relaties met geavanceerde technologie? 
 5. Ondersteunen van een gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking. Hoe creëer je een gezondheid bevorderende omgeving die cliënten ondersteunt bij een gezonde leefstijl?
 6. Meer op eigen benen in de etnisch diverse stad. Hoe verbeter je de professionele zorg- en hulpverlening in Amsterdam en Den Haag voor jongvolwassenen met een lichte beperking en zware problemen?
 7. Samen werken, samen leren. Bovenstaande 6 netwerken nemen deel aan een speciaal opgezet coachingstraject om participatie van mensen met een beperking binnen onderzoeken te bevorderen. Deze coaching wordt ontwikkeld vanuit Samen werken, samen leren.

Ga naar het project Gewoon Bijzonder


Casus


Samen kunnen kiezen is een van de projecten van Gewoon Bijzonder. Zo zijn er nog veel meer projecten. Waar kan ik meer over de bevindingen in deze projecten lezen? ​

Thema's

Thema's
 • emotioneel welbevinden
 • interpersoonlijke relaties
 • lichamelijk welbevinden
 • materieel welbevinden
 • persoonlijke ontwikkeling
 • rechten
 • sociale inclusie
 • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool 

Research based. De inhoud van het kennisproduct is ontwikkeld op basis van onderzoek. 


Beoordeling
Binnen Gewoon Bijzonder wordt onderzoek gedaan binnen verschillende onderzoeksnetwerken, de resultaten van het onderzoek vind je op kennisplein gehandicaptensector. Bron: Kennisplein Gehandicaptensector.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.