Toon zoekbalkToon menu

Zafanja Hartog

Consulent Seksuele Gezondheid NVVS

Momenteel is Zafanja Hartog niet bereikbaar. Voor vragen over het thema seksualiteit, kan je contact opnemen met Myrthe van der Meeren.

Seksualiteit

Seksualiteit, het spannendste gespreksonderwerp in de zorg, maar minst besproken. Waar ondersteunen bij gezond eten en financiën alledaags is, verdient seksualiteit deze status als alledaags onderwerp ook. Onze cliënten worden er immers dagelijks mee geconfronteerd, net als wij. Uit onderzoek blijkt dat het bespreken van seksualiteit de kwaliteit van leven verhoogd, leidt tot een betere lichamelijke en mentale gezondheid en meer inclusie. Lees hier een blog (2021) over seksualiteit en ga bekijk de beschikbare hulpmiddelen op het Kennisplein Gehandicaptensector. 

Recht op seksualiteit

zafanja-hartog-seksualiteitHet recht op plezierige, bevredigende en veilige seksualiteitsbeleving en het recht op informatie zie ik als belangrijke uitgangspunten voor mijn werk als consulent seksuele gezondheid. Het VN-verdrag voor de rechten van de mensen met een beperking noemt: ‘Het recht om in het huwelijk te treden en een gezin te stichten.’ Als het al over seksualiteit gaat, dan hebben we het vaak over seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik. Dan gaat het al mis. Terwijl we in de voorhoede al preventieve maatregelen hadden kunnen nemen, zoals seksuele voorlichting. Het Kennisplein is een prachtig kanaal om te voorzien in het recht op informatie.

Aanraken is meer dan functioneel

In mijn boekenkast staat een voorlichtingsboekje uit 1980 genaamd: ‘Seks is meer dan recht op en neer’. Bij seksualiteit wordt al gauw gedacht aan geslachtsgemeenschap. Maar de titel van mijn boekje is zo slecht nog niet. Ook relatievorming en seksuele diversiteit horen erbij. En vergeet bijvoorbeeld lichaamsbeleving niet. Stel je voor dat je iedere dag zorg nodig hebt en hulpverleners dagelijks je blote lijf zien of aanraken. Aanraken is dan functioneel. Dan leer je niet dat je ook kan genieten van je lichaam, wanneer niemand je dat vertelt.
Daar ligt een belangrijke rol voor begeleiders. Informatie geven aan je cliënt en daarmee ondersteunen in een gezonde seksuele ontwikkeling. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hopelijk kan ik via het Kennisplein samen met mijn collega’s van de Special Interest Groups (SIG) (L)VB en revalidatieseksuologie van de NVVS, de VGN en Fontys Pedagogiek de nodige kennis delen, bundelen en toepasbaar maken voor op de werkvloer. Dan is het aan de begeleiders om dit op te pakken en belangrijker nog, er iets mee te gaan doen.

zafanja-hartog-seksualiteitWapenfeiten

  • Bezoekt wekelijks clienten met een (licht) verstandelijke beperking en/of autisme om hen t e begeleiden in of voorlichten over verschillende aspecten van hun seksualiteit.
  • Is voorzitter van de Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR).
  • Vraagt op het Kennisplein ook aandacht voor meer kennis over seksualiteit voor mensen met een lichamelijke beperking.