Naar hoofdinhoud Naar footer

Inspiratiegids: LACCS in de praktijk

Gepubliceerd op: 03-06-2020

Hoe kun je de ondersteuning van mensen met een ernstige meervoudige beperking verbeteren? LACCS is een mooi programma om mee te werken. Maar hoe zet je LACCS in als werkzaam hulpmiddel? Om het een succesvol in te zetten zijn er verschillende producten ontwikkeld, waaronder een inspiratiegids.

YouTube video thumbnail

De inspiratiegids is een hulpmiddel om het programma LACCS een succes te laten zijn. Een jaar lang experimenten is ging hieraan vooraf. Wat maakt deze methode eigenlijk 'succesvol'?

  • Er vinden ander soort gesprekken plaats tussen familieleden en elkaar 
  • Focus ligt op 'een goed leven' van de cliënt
  • De methode geeft nieuwe ideeën en inzichten in de ondersteuning van cliënten.

Impact maken met LACCS

Door intensief en op basis van LACCS te werken krijgen mensen met ernstige beperkingen nieuwe kansen, omdat je leert om op een nieuwe manier naar de persoon en zijn gedrag te kijken. Vaak zijn teams enthousiast na een training of een presentatie van een nieuwe methodiek, maar gaan daarna over tot de orde van de dag. Als je werkelijk wilt dat er in de praktijk iets verandert zal je daar meer op moeten afzetten. Teams die geholpen worden om op allerlei manieren het programma invloed te laten hebben op de praktijk raken écht geïnspireerd en creatief. Dit geeft mensen met een ernstige beperking nieuwe kansen en ervaringen en sluit je beter aan op de ontwikkelingsfase van de persoon.

  • Download de inspiratiegids (pdf) onderaan de pagina.
  • Download de publicatie (pdf) onderaan de pagina.

Aan de slag met LACCS

  • LACCS-waaier is een handig hulpmiddel voor iedere begeleider, leerkracht of therapeut.In de waaier vind je de LACCS-waarden en de belangrijkste info over de ontwikkelingsfasen overzichtelijk bij elkaar.
  • Schema Goed leven gesprek (pdf te vinden bij downloads) is een handig hulpmiddel om alle gebieden van LACCS in het gesprek met familie aan de orde te laten komen. 
  • Schema’s ontwikkelingsfase gesprek (pdf te vinden bij downloads) is een hulpmiddel om in kaart te brengen in welke ontwikkelingsfase iemand met een EMB zich bevindt. Sensatie-, klik- of begripsfase.

Natascha heeft vijf activiteiten per dag. Ze lacht veel maar bijt ook veel op haar hand. Lacht ze omdat ze geniet of uit angst. Natascha bevindt zich in de sensatiefase. Past dit dagprogramma wel bij haar beleving? Als Adrie bromt, staat in zijn ondersteuningsplan, moet je hem alleen op zijn kamer zetten omdat hij overprikkeld is. Heeft Andrie op dit moment juist niet nabijheid, contact of afleiding nodig?​

Thema's

  • Emotioneel welbevinden
  • Interpersoonlijke relaties
  • Lichamelijk welbevinden
  • Persoonlijke ontwikkeling

​Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Dit product is ontwikkeld door Esdégé-Reigersdaal in het leernetwerk EMB in het Vizier.

Bronnen

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Handreiking

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands