Mensen met LVB en de transitie: signaallijst Financiën

Financiën werkplaatsDe Signaallijst Financiën is voortgekomen uit werkplaats 'Mensen met een LVB en de transitie'. De lijst geeft professionals en vrijwilligers snel inzicht in de financiële situatie van een cliënt met een licht verstandelijke beperking (LVB). Je kunt hiermee bepalen of een cliënt aanvullende ondersteuning nodig heeft bij financiële zaken.

Naast de signaallijst zijn er nog een aantal andere tools ontwikkeld, waarmee je aan de slag kunt met de financiële situatie van cliënten. De tools zijn het resultaat van de werkplaats ‘Mensen met een LVB en de transitie’, die MEE Amstel en Zaan in opdracht van het Kennisplein Gehandicaptensector en met financiering van Stichting SPZ heeft uitgevoerd.

Financiële zelfredzaamheid

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Het is belangrijk om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de financiële situatie om erger te voorkomen. Cliënten vertellen vaak niet dat er financiële problemen zijn, enerzijds omdat ze het niet weten, maar vaak ook uit schaamte.

Als cliënten met een andere vraag komen over bijvoorbeeld opvoeding of problemen op werk- of relatiegebied vinden professionals en vrijwilligers het vaak lastig om naar financiën te vragen. Met de signaallijst financiën kun je het gesprek over financiële zaken voeren en snel inzicht krijgen in mogelijke financiële problemen. Als er geen financiële problemen zijn, komt er ruimte en tijd voor andere uitdagingen.

Eindproducten werkplaats

 1. Signaallijst financiën
  Dit is een digitale vragenlijst die je samen met de cliënt invult. Het duurt ongeveer 5 minuten om de vragenlijst in te vullen. Na het invullen van de vragenlijst volgt een advies op het gebied van de financiële zaken van de cliënt. Lees hier over de financiële signaallijst.
  Wit vlak
 2. Mesis©-screeningsinstrument
  Dit is een wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde vragenlijst die motivatie, houding, gedrag en vaardigheden van iemand met schulden in kaart brengt. Dit instrument is voor iedereen, dus niet specifiek voor de LVB doelgroep. In deze werkplaatsen is het instrument gevalideerd voor de doelgroep mensen met een LVB. Per organisatie kunnen maximaal 10 Mesis© vragenlijsten worden gebruikt ter kennismaking. Wil je hiervan gebruiken maken? Stuur een mail naar: roelandvangeuns@mesis.nu 
  Wit vlak
  Wil je meer informatie over werken met Mesis© bij LVB- cliënten, dan kun je terecht bij Bibian Hengeveld van MEE Amstel en Zaan: b.hengeveld@meeaz.nl. Het Mesis©-screeningsinstrument is ontwikkeld door Stichting Beheer en Ontwikkeling Instrumenten ter Ondersteuning Vakmanschap Sociaal Domein.
  Wit vlak
 3. Handreiking Mesis©-screeningsinstrument verstandelijke beperking
  De handreiking is een gesprekswijzer voor het werken met het Mesis©-screeningsinstrument bij mensen met een verstandelijke beperking. 
  Handreiking Mesis©-screeningsinstrument (pdf)
  Wit vlak
 4. Workshop werken met de signaallijst financiën en Mesis©-screeningsinstrument
  Deze workshop geeft handvatten om concreet aan de slag te gaan met je team van collega-begeleiders of ondersteuners.
  Presentatie workshop signaleringslijst financiën en het Mesis©-screeningsinstrument (ppt)

Signaallijst versie 1.0

De Signaallijst financiën is ontwikkeld door MEE Amstel en Zaan, Mesis, Nibud, Hogeschool van Amsterdam, de Regenbooggroep en Doras. Dit is versie 1.0. Dit houdt in dat deze versie van de vragenlijst en de uitkomst ervan gebaseerd is op de antwoorden van een relatief kleine groep mensen. De uitkomsten zijn dan ook nog niet echt gevalideerd. Het ontwikkelproces gaat door en in het najaar van 2015 verschijnt versie 2.0.

Logo SPZ

 

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Aantal reacties (1)

 • 21-10-2015
 • Maarten Bergman

Beste heer/mevrouw,

Interessante ontwikkeling! Is de signaallijst ook anders dan online verkrijgbaar?

Daarnaast: de link "Download pdf" werkt niet. Of het moet aan mijn computer liggen. Welke PDF zit achter die link?

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...