Verbeterwijzer vrijheidsbeperkende maatregelen

Vrijheidsbeperkingen in de zorg terugdringen is nodig, maar niet makkelijk. Om een beeld te krijgen van de huidige situatie in je organisatie is het goed om kritisch te kijken naar het proces rond het toepassen van vrijheidsbeperking. Worden de maatregelen verantwoord toegepast en voldoet het proces aan de gestelde kwaliteitscriteria?
Hiervoor kun je gebruik maken van het instrument Analyse Kwaliteitscriteria van Zorg voor Beter (pdf). Deze bestaat uit een vragenlijst, ingedeeld in de vijf onderdelen:

  • Communicatie
  • Preventief beleid
  • Deskundigheid
  • Zorg als proces
  • Randvoorwaarden en Verantwoording

Je kunt de vragenlijst uitprinten, in (laten) vullen en invoeren in de bijbehorende spreadsheet (excel). De resultaten worden direct verwerkt in overzichtelijke staafdiagrammen. Je kunt het instrument gebruiken als nulmeting om de stand van zaken in kaart te brengen. Door de vragenlijst na een jaar nog eens af te nemen worden eventuele verbeteringen zichtbaar.

Digitale Verbeterwijzer Vrijheidsbeperking

Vilans ontwikkelde ook de Verbeterwijzer om zorgorganisaties te ondersteunen bij het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen. In de Verbeterwijzer zitten verschillende hulpmiddelen, zoals een op maat gemaakt draaiboek voor een verbetertraject, digitale zelfregistratie en een online analyse van kwaliteitscriteria. Al deze instrumenten kunnen naar eigen inzicht ingezet worden, zo klein of zo uitgebreid als je zelf wilt. Het is mogelijk om zelf een login aan te maken en te bepalen wie toegang heeft tot jouw gegevens. Daarbuiten zijn alle gegevens beveiligd en anoniem. Het gebruik van de Verbeterwijzer is gratis en geheel vrijblijvend. 

Ga naar de Verbeterwijzer Vrijheidsbeperking (externe link)

Meer informatie over dit product
Auteurs Marjolein Herps
Prijs gratis
Uitgever Vilans
Publicatiedatum april 2012

Deel deze content

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...