Enquête CNV: Steeds meer agressie in gehandicaptenzorg

 - Medewerkers in de gehandicaptenzorg ervaren tijdens hun werk nog steeds veel agressie en geweld. 70 procent heeft te maken met slaan, bijten, schoppen en knijpen door cliënten en 80 procent met schelden en dreigen. Een kwart van dit personeel ondervindt ook agressie van familie of bekenden van cliënten.

Agressie in de gehandicaptenzorgDit blijkt uit de digitale enquête Gehandicaptenzorg & Agressie van CNV Zorg & Welzijn. Het ging om zowel de zorg voor geestelijk als die voor lichamelijk gehandicapten. Volgens CNV komen de hoge cijfers door krappe bezetting en de hoeveelheid tijdelijke flexkrachten. Met meldingen van incidenten bij leidinggevenden gebeurt vaak niets: een derde van alle medewerkers krijgt daar geen reactie op.

Veiligheid in teams

CNV-voorzitter Zorg & Welzijn Anneke Westerlaken reageert geschokt: "Als vakbond begrijpen we dat agressie in deze sector voorkomt, maar we weigeren om agressie als een normaal verschijnsel te accepteren. We willen meer gekwalificeerd personeel en stabiliteit in de teams. Om de veiligheid te verbeteren moet het personeel meer invloed en zeggenschap op de werkvloer krijgen. En we willen gehandicaptenorganisaties aanspreken op naleving en uitvoering van gemaakte afspraken over veilige zorg."

Bron: Skipr

Lees ook over agressie:

<Terug naar Licht verstandelijke beperking

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...