'Kijk naar de toekomst, het leven dat voor je ligt'

edwin-sar-foundation-zelfvertrouwen-zonmw-class-project-nah-hersenletsel

 -  In 2015 startte de Edwin van der Sar Foundation met de Class; een project dat jongeren met niet-aangeboren hersenletsel helpt bij het vinden van werk. Hoe effectief is dit project nu eigenlijk? ZonMw en FNO financieren een onderzoek naar de doeltreffendheid en de mogelijkheden tot verbetering van de Class. 

Intensieve begeleiding

Het doel van de Class is dat jongeren aan het eind van het traject een betaalde baan, vrijwilligerswerk of dagbesteding hebben. De jongeren met hersenletsel werken in het project ook aan hun zelfvertrouwen, energie en lef. Een job-coach, studiebegeleider en sporttrainer ondersteunen de jongeren. Zij brengen in kaart waar hun kansen liggen. Door deze positieve insteek krijgen jongeren weer energie en kunnen ze volwaardig meedoen in de samenleving.

Onderzoek

Momenteel wordt gekeken naar de effectiviteit van het project. Hennie Boeije (projectleider van dit onderzoek en werkzaam bij Nivel) hoopt inzicht te krijgen in de praktijkervaringen en welk soort ondersteuning zorgt voor succes. ‘De Class heeft een intensieve en persoonlijke aanpak. Wat werkt er nu precies voor wie? We hopen hiermee en op basis van de literatuur aanbevelingen te kunnen doen voor optimale inzet van de Class.’ Boeije en haar onderzoeksteam evalueren de Class vanuit drie invalshoeken, namelijk vanuit de deelnemende jongeren, hun familie en het projectteam. In het onderzoek staan verschillende onderwerpen centraal, namelijk:

  • werk
  • opleiding
  • trainingen
  • leefstijl
  • terugkomdagen

Tot nu toe is de Class voornamelijk opgebouwd op basis van ervaringen in de praktijk. Nu is het belangrijk dat het project een meer wetenschappelijke onderbouwing krijgt, waardoor ook de evaluatie systematisch kan plaatsvinden. Zo is het belangrijk om te weten waardoor jongeren 'een extra opstapje' krijgen. Komt het door de begeleiding? Komt het door de beweging of juist door een combinatie van allebei? Lees meer.

Edwin van der Sar Foundation

De Foundation helpt mensen met niet-aangeboren hersenletsel op drie domeinen, namelijk:

  1. herstel
  2. meedoen in de maatschappij
  3. voorkomen dat ze niet verder komen in de maatschappij

Bron: ZonMw

Lees verder:

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...