VN-Verdrag gelijke rechten voor mensen met een beperking

VN verdrag gehandicaptenzorgHet VN-verdrag handicap gaat over de rechten van mensen met een beperking. Nederland heeft het VN-verdrag bekrachtigd en het verdrag is officieel ingegaan.

Dit houdt in dat de overheid verplicht is te werken aan een betere positie van mensen met een beperking. Zij moeten in staat zijn om volwaardig deel te nemen aan de samenleving.

We merken dat er nog veel onduidelijk is over het verdrag. Ook bij zorgorganisaties valt dit op. Enkele organisaties zijn voorlopers en zijn al druk bezig om de organisatie ‘VN-verdrag-proof’ te maken. Maar de meeste zijn er nog niet actief mee bezig of hebben nog vragen.

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Wat is het VN-verdrag?

Meedoen in de samenleving is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Luisteren naar een omroepbericht op het station, over een drempel stappen, een brief van de gemeente begrijpen of naar het toilet gaan. Doodgewone dagelijks dingen, maar ze kunnen veel problemen opleveren voor mensen met een beperking.

Jij, als zorgprofessional, weet dat natuurlijk allang. Maar hoe zit het met de rest van de samenleving? Is die in staat en bereid zich in te leven in deze grote groep medeburgers? En hoe kun jij deze beweging ondersteunen? Als zorgprofessional kun je daar ook een steentje aan bijdragen. Want jij hebt dagelijks contact met mensen met een beperking en weet daardoor als geen ander wat er speelt.

Het VN-verdrag kan je werk ondersteunen en onderbouwen. Hoe, dat lees je in het inspiratiedossier.

Babbelbox over het VN-verdrag

We vroegen op de Kennismarkt: Wat wil jij weten over het VN-verdrag?

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Inspiratiebijeenkomst

Vilans (een initiatiefnemer van het Kennisplein Gehandicaptensector) wil de kennis en het bewustzijn over het VN-verdrag handicap bij zorgorganisaties vergroten. Vilans biedt goede voorbeelden, inspiratiebijeenkomsten en een actieplan waarmee zorgorganisaties zelf aan de slag kunnen.

In december 2016 organiseerde Vilans 2 inspiratiebijeenkomsten over het VN-verdrag voor professionals in de gehandicaptenzorg. Tijdens deze bijeenkomsten werden voorbeelden besproken en gaf Vilans ideeën hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het verdrag.

Meer weten?

Ook interesse in een inspiratiebijeenkomst in jullie zorgorganisatie? Of heb je andere vragen? Neem contact op met Inge Redeker van Vilans: i.redeker@vilans.nl of 06 29970046.

Lees ook over het VN-verdrag

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Aantal reacties (2)

  • 03-02-2017
  • Marian H.

Mijn partner heeft NAH, Niet Aangeboren Hersenletsel. Hij heeft begeleiding nodig van een professional ter verbetering van zelfstandigheid. Dit jaar heb ik mijn AOW-leeftijd bereikt.

De overheid heeft toegezegd dat voor een ieder, maar met name voor mensen met NAH, de verschrikkelijk hoge eigen bijdrage lager zou worden in 2017. Echter omdat ik nu AOW heb moeten we een eigen bijdrage betalen van 329,81 euro per maand.

Had ik de AOW-leeftijd niet, dan zou dit bedrag 191,33 euro zijn.

Ons inkomen is gedaald, de eigen bijdrage enorm gestegen.

De begeleiding heb ik om die reden af moeten zeggen, mijn man zal steeds meer sociaal geïsoleerd raken.

Is dit niet in strijd met het VN-verdrag?

  • 09-12-2016
  • Klaasenbos

Ik wil(moet)verhuizen van gewoon huis naar fokus woning ivm de achteruitgang van mijn vrouw. Nu werkt de gemeente (wmo) tegen. Wat zijn mijn rechten?

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...