Toon zoekbalkToon menu

Gezondheid

Lichamelijke belasting tijdens het werk

Fysieke (lichamelijke) overbelasting van zorgpersoneel zorgt, samen met werkdruk, voor veel ziekteverzuim in de zorg. Ruim de helft van de werknemers in de gezondheidszorg krijgt te maken met fysiek zwaar werk. Investeren in het voorkomen van fysieke overbelasting zorgt voor minder verzuim, een betere werksfeer en betere werkprestaties.

De Inspectie SZW vindt een gezonde fysieke belasting erg belangrijk, daarom voert de Inspectie daar campagne voor. In de campagne laten zorgorganisaties zien wat ze doen om fysieke belasting te voorkomen. Daarnaast kan elke werkgever checken of het beleid fysieke belasting op orde is met de BeleidsSpiegel VVT

Hoe gaat Philadelphia om met fysieke belasting?

Philadelphia zet beleid rondom fysieke belasting in om personeel te behouden; nu en in de toekomst. Door zicht te richten op innovatie, trainingen en preventie is het verzuim flink gedaald. Het maakt Philadelphia ook meteen een aantrekkelijke werkgever. 

Download het praktijkverhaal van Philadelphia (pdf)

Severinus stelt aandachtsfunctionarissen aan

Severinus onderzocht wat haar medewerkers per werkplek nodig hadden. Elke afdeling waar fysieke belasting een aandachtspunt was, kreeg een aandachtsfunctionaris. Deze functionaris wordt geschoold in het onderwerp en op het gebied van meetinstrumenten (zoals de TilThermometer of de RugRadar) en deelt dit met de afdeling.

Download het praktijkverhaal van Severinus (pdf)

Lees meer over beleid in de zorg

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Cris 30/7/2019

Interesting article!