Toon zoekbalkToon menu

Gezondheid

Signaleringslijst Verslikken

Bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking komen slikstoornissen regelmatig voor. In Nederland heeft bijvoorbeeld 59 % van de volwassenen met een verstandelijke beperking (ouder dan 49 jaar) een slikstoornis. Veel slikproblemen worden niet opgemerkt door de omgeving.

Het verslikken van mensen met een beperking ziet er soms anders uit dan we gewend zijn. De Signaleringslijst Verslikken is een hulpmiddel voor begeleiders om erachter te komen of een cliënt zich wel eens verslikt. De Signaleringslijst heeft acht korte vragen en is snel en gemakkelijk in te vullen. Na afloop weet de begeleider direct of een cliënt zich verslikt of niet.

Download de signaleringslijst en vul 'm in (excel)

Opgelet!

Blijf kritisch. Neem bij twijfel altijd contact op met arts en/of logopedist. Gebruik deze lijst bij voorkeur alleen als checklist voor bewustwording. 
 
Deze signaleringslijst Verslikken was een eerste poging om onderbouwd te signaleren bij personen met een verstandelijke beperking vanaf 50 jaar  De berekeningen vragen om herziening. Mail voor vragen s.v.p. met de auteur: annemarie.helder@gemiva-svg.nl 

Instructie

Stap 1: Heeft de cliënt een verstandelijke beperking en is hij of zij ouder dan 49 jaar? Ja? Ga door met stap 2. Nee? Je hoeft deze lijst niet verder in te vullen: deze signaleringslijst is niet passend.

Stap 2: Werk jij al langer dan twee maanden met deze cliënt? Ja? Ga door met stap 3. Nee? Laat een collega de signaleringslijst invullen die wel aan deze voorwaarde voldoet.

Stap 3: Ben je de afgelopen week bij zijn of haar maaltijd aanwezig geweest? Ja? Vul de Signaleringslijst Verslikken in. Nee? Zorg dat je aanwezig bent tijdens de maaltijd en vul pas daarna de Signaleringslijst Verslikken in. Let op: je mag de signaleringslijst ook tijdens of direct na de maaltijd invullen.

Stap 4: Geef antwoord op de volgende vragen door ‘nee’ of ‘ja’ aan te kruisen. Bereken de eindscore.

Meer lezen over verslikken?

Op de website Zorg voor Beter vind je meer informatie over verslikken. Ga naar het thema op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.