Zowel meiden als jongens met een licht verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar in relaties en seksualiteit. Ook online zijn ze kwetsbaarder. Ze hebben minder oog voor risico’s en zijn vaker slachtoffer van sexting. Jongens met een licht verstandelijke beperking lopen ook meer risico op het plegen van seksuele grensoverschrijding.
Preventieprogramma's weerbaarheid en seksueel gezond gedrag
Rutgers ontwikkelde twee preventieprogramma’s over seksualiteit, relaties en weerbaarheid voor jongeren tussen de 14 en 21 jaar met een LVB: Girls‘ Talk+ voor meiden en Make a Move+ voor jongens. De programma's bieden steun aan kwetsbare jongeren bij het doormaken van een gezonde seksuele ontwikkeling, zodat ze hierin gezonde keuzes kunnen maken.
Werkwijze Girls‘ Talk+ en Make a Move+
In acht bijeenkomsten van 1,5 uur leren de jongeren in kleine groepjes om seksueel weerbaar te zijn. Hierbij worden ze begeleid door twee trainers. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema, zoals het eigen lichaam, partnerkeuze, wensen en grenzen en veilige seks.
Meer informatie
Op de website van Rutgers en in de flyer (pdf) lees je meer over beide programma's. Ook kun je contact opnemen met Marianne Jonker van Rutgers, email: m.jonker@rutgers.nl.
Meer informatie over het erkenningstraject van Girls’ Talk+ lees je in de databank erkende interventies.
Erkenningstraject interventies gehandicaptenzorg
In de gehandicaptenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies.
Twee onafhankelijke commissies (gehandicaptenzorg en ouderenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Henk Garretsen beoordelen de ingediende interventies. Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.