Naar hoofdinhoud Naar footer

Checklist Palliatieve Zorg

Gepubliceerd op: 27-08-2020

'Zou je opkijken - van verbazing - als deze cliënt binnen een jaar komt te overlijden?' Deze vraag staat centraal in de 'checklist Palliatieve Zorg' helpt bij het herkennen van mensen met een beperking die mogelijk palliatieve zorg nodig hebben. Bij voorkeur beantwoord je deze vraag met 'Nee', omdat je dan voorbereid bent op inzet van palliatieve zorg.

De checklist is een hulpmiddel voor behandelaars en persoonlijke begeleiders om zicht te krijgen op onderstaande vragen:

  • Wat is er nodig voor het bieden van goede palliatieve zorg? De basis daarvoor is de zorgmodule palliatieve zorg.
  • Wie is waar verantwoordelijk voor in de zorgverlening? 
  • Welke informatie (uit het zorgdossier) kunnen we opnemen in de palliatieve zorg?
  • Welke informatie en kennis is er nodig om goed voor een cliënt te zorgen? 
  • Welke onderwerpen zijn belangrijk voor het bevorderen van deskundigheid? Deze onderwerpen kun je inzetten wanneer een gesprek met de cliënt of familielid lastig is. 

Instructie bij de checklist

  1. Vul de bijgevoegde lijsten in met ja of nee.
  2. De persoonlijk, coördinerend begeleider van de betreffende patiënt wordt de centrale zorgverlener. Het doel waarop de afdeling rapporteert is: [Naam] brengt haar (of zijn) laatste levensfase comfortabel door, door het voorkomen en/of verlichten van het psychisch en/of lichamelijk lijden.
  3. Het kwantitatieve deel geeft ook zicht op de vraag of verzorgenden onderling (het team) beter geïnformeerd moeten worden over een bepaald onderwerp om goed voor deze patiënt te kunnen zorgen. Belangrijke informatie wordt aan het team teruggekoppeld door de behandelaar of persoonlijk begeleider.
  4. Vul de checklist minimaal 1 keer per maand in. Hierdoor kun je proactief handelen of snel reageren wanneer de situatie verandert.
  5. Het invullen van de checklist kan zowel bij een gepland contact (structureel overleg) als bij een ongepland contact (bijvoorbeeld als de situatie van de patiënt snel verandert). Waar mogelijk worden lijsten ingevuld door arts en persoonlijk begeleider samen.
  6. Bij het onderwerp 'zelfmanagement' kan de ADL lijst worden gebruikt om informatie vast te leggen.
  7. De lijst wordt ingevuld door een arts en persoonlijk begeleider. De arts vult het inhoudelijk deel in, de persoonlijk begeleider bewaakt de uitvoering (zie de lijst met onderwerpen). Vervolgens wordt de familie uitgenodigd voor een advance care planning gesprek.

Vragen

Heb je vragen of behoefte aan instructie of toelichting? Stuur dan een e-mail naar expertisecentrum@maasveld.koraalgroep.nl.

Lees meer:

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Checklist

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Koraal Groep