Toegankelijkheid

toegankelijkheid-licht-verstandelijke-beperking-hersenletselIn Nederland heeft zeker 15% van de mensen een of meerdere beperkingen. Het gaat niet alleen om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Maar ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een psychiatrische stoornis, bij wie aan de buitenkant niets te zien is.. Mensen die, net als alle anderen, graag op stap gaan. Naar een museum of bioscoop. Een café of restaurant. Die zelf hun boodschappen willen doen. Logisch, iedereen wil zo gewoon mogelijk leven en meedoen in de samenleving. Toch ervaren deze mensen dagelijks problemen met toegankelijkheid.

Websites over toegankelijkheid

Er zijn speciale websites die informatie over toegankelijkheid bieden. Voorheen was dit de website Alles Toegankelijk. De website www.allestoegankelijk.nl is vanaf januari 2018 niet meer beschikbaar. Op dit moment is de website van Iederin over toegankelijkheid een interessant website om in de gaten te houden.

VN verdrag

Toegankelijkheid is een belangrijk thema dat ook in het VN verdrag voor gelijke rechten van mensen met een beperking aan de orde komt. Maar het VN-Verdrag gaat verder dan alleen toegankelijkheid. Daar wordt ook gekeken naar of specifiek op onderstaande onderwerpen gelijke rechten voor mensen met een beperking van kracht zijn. Het gaat niet alleen om fysieke toegankelijkheid (mensen in een rolstoel), maar ook over deelname aan de samenleving voor bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of psychische beperking. De onderwerpen zijn:

  • onderwijs
  • arbeid
  • vrije tijd
  • wonen

Meer lezen over het VN verdrag

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...