Toon zoekbalkToon menu

Informele zorg

Jonge mantelzorgers: teveel ballen in de lucht houden

Jonge, studerende mantelzorgers werken keihard om alle ballen in de lucht te houden, soms ten koste van zichzelf. Als jongere wordt er van je verwacht dat je je familielid met een beperking helpt, maar ook dat je je studie binnen de gestelde tijd afrondt en zo min mogelijk leent. Dat kan dus betekenen dat je een bijbaantje moet nemen, omdat je anders niet rondkomt.

https://youtu.be/hCHBcwRQ3RQ

Casus

Een studerende mantelzorger heeft naast zijn studie een bijbaan en moest gisteravond werken en daarna zijn broer met een beperking helpen. Hierdoor heeft hij een opdracht voor school niet af. Ben jij docent? Hoe zou jij dan reageren? Laat het weten via de poll of in een reactie onderaan de pagina.

Vul de poll in Hoe reageer je?
 
2
 
2
 
14
Aantal stemmen: 18

Studenten vertellen over hun mantelzorgtaken

‘Dat bijbaantje is op zich wel leuk om te doen. Alleen best wel zwaar ook. Want je hebt natuurlijk zoveel dingen die je gewoon in de lucht moet houden. Je hebt school, je werk, je stage en de zorg voor mijn ouders. En het werk is ook best intensief, het is ook best tot laat. Maar het moet wel, anders kom ik niet rond qua geld. Maar daar lijdt school soms wel onder.’ Adriana, 23 jaar.

‘Heel veel dingen vooruitplannen en zorgen dat je alles op tijd afkrijgt, dat vooral. In de weekenden was ik vaak ook druk met school en met het bijbaantje dat ik toen nog had. Dat was heel veel geplan en ik had het altijd druk. Maar als je bezig blijft, dan valt op de een of andere manier alles wel goed in elkaar. Dat is heel gek eigenlijk, maar het ging gewoon allemaal wel.’ Anna, 23 jaar. 

Video: Marjet is jonge mantelzorger

Welke impact ervaren jonge mantelzorgers op hun eigen leven? Marjet (17 jaar) zorgt voor haar broertje (15 jaar) met het syndroom van Down. 'Het is wel een uitdaging om hierover goed met elkaar te praten.' In dit filmpje vertelt ze je meer over haar ervaring als jonge mantelzorger.

https://vimeo.com/339389210

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.