Toon zoekbalkToon menu

Ik ben het kennisplein

Thea de Vries

"Je hebt een opleiding gedaan, maar dan is het niet klaar."

Thea de Vries,  persoonlijk begeleider

Hoe ben je in de gehandicaptenzorg terechtgekomen?
“Ik zat op het MBO en was ervan overtuigd dat ik juf zou worden. Toen ik stage moest lopen in een instelling met gehandicapte mensen, zag ik er vreselijk tegenop. Ik wist niet wat ik daar nou moest doen. Maar na drie dagen was ik om. Ik wilde niks anders meer. Kinderen met een normale ontwikkeling komen er wel, die hebben mij niet nodig. Hier kan ik echt iets betekenen. Daarom ben ik Z-verpleegkunde gaan doen.”

Ik ben het kennisplein…
“… gaan gebruiken om meer kennis op te doen over gehandicaptenzorg, zodat ik dat in mijn team kan toepassen en delen. Ik geef zelf ook lessen op het MBO, en voor het voorbereiden van mijn lessen kijk ik ook vaak op het Kennisplein.”

Waarvoor gebruik je het Kennisplein Gehandicaptensector?
“Om collega’s en mijzelf te prikkelen om hun kennis te verdiepen. Je hebt een opleiding gedaan, maar daarmee is het niet klaar. Er zijn voortdurend nieuwe inzichten die je kunt gebruiken in je werk. Artikelen die ik interessant vind, stuur ik daarom door naar collega’s. Zo houd je elkaar scherp.”

Wat is je favoriete onderdeel?
“Ik ben erg geïnteresseerd in hechtingsproblematiek. Dat onderwerp is nogal onderbelicht in de gehandicaptenzorg. Vaak wordt moeilijk gedrag aan de beperking gelinkt, maar als je je verdiept in het verleden van een cliënt, ontdek je soms dat iemand bijvoorbeeld in zijn jeugd van het ene pleeggezin naar het andere is verhuisd. Dan is het logisch dat er hechtingsproblemen ontstaan, los van de beperking. En daar kun je als begeleider op inspelen.”

 

Ook jij bent het Kennisplein. Doe mee! 

Kennis is van iedereen, ook van jou. Want andere professionals hebben veel aan jouw input. Sterker nog… zonder jou is er geen Kennisplein. Jij bént het kennisplein! Samen zijn we het kennisplein. 

Het kennisplein heeft al vele gezichten en dat van jou past er helemaal tussen. Laat jezelf zien, net als Nicole, en maak de verzameling compleet. Lees meer en meld jezelf (en/of een collega) aan.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.