Naar hoofdinhoud Naar footer

Belang van familie in beeld

Gepubliceerd op: 06-06-2022

Hoe ervaren mensen met een licht verstandelijke beperking ondersteuning vanuit hun netwerk? In een filmpje van drie minuten vertellen onderzoeker dr. Sanne Giesbers, haar promotor prof. dr. Petri Embregts en ervaringsdeskundige Ellis Jongerius over de resultaten uit onlangs gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.

Sociale relaties zijn voor ieder mens van groot belang en dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is belangrijk dat zij terug kunnen vallen op hun naasten, maar ook zelf iets voor hen kunnen betekenen. Dit wordt wederkerigheid genoemd.

Waarom is wederkerigheid zo belangrijk?

Wederkerigheid zorgt ervoor dat je eigenwaarde groeit. Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben, in vergelijking met mensen zonder beperking, minder vaak het gevoel iets te kunnen betekenen voor een ander. Ook hun naasten hebben vaak het gevoel dat ze vooral hun familielid met een beperking ondersteunen, en niet andersom.

Versterken van de relatie

Als begeleider kun je een cliënt helpen om de relaties met familie en belangrijke anderen te onderhouden en oog te hebben voor wederkerigheid. Dat kan bijvoorbeeld door:

  • een cliënt aan te moedigen om mensen uit te nodigen
  • hen welkom te laten voelen
  • door hen te helpen een kaartje te sturen naar familie bij verjaardagen, ziekte, of andere belangrijke gebeurtenissen.

Relaties 

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak ook de wens tot (meer) vrienden of een partner. Het is daarom belangrijk om mensen met een licht verstandelijke beperking te ondersteunen in het aangaan en behouden van deze relaties.

Onderzoek onder de loep

In het onderzoek heeft de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) in samenwerking met Dichterbij gekeken hoe mensen met een licht verstandelijke beperking de ondersteuning vanuit hun familie ervaren.

  • Hoe vinden mensen met een licht verstandelijke beperking dat hun familie hen ondersteunt?
  • Met welke familieleden hebben ze contact?
  • Hoe is hun band met deze mensen?
  • Waar ondersteunen ze zelf bij?
  • Kijken familieleden op dezelfde manier naar de relatie?

MEER INFORMATIE

Cliëntgroep licht verstandelijke beperking

Krachtenwijzer LVB-jongeren

LVB en hechtingsproblematiek

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Taal

Nederlands