Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

LVB en verward gedrag: Jordy

Mensen met verward gedrag zijn regelmatig in het nieuws wanneer ze overlast veroorzaken voor de directe omgeving. Verward gedrag wordt dan vooral gekoppeld aan mensen met psychiatrische problematiek. Maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn.

LVB verward gedragOok mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben een verhoogd risico op het vertonen van verward gedrag. Het is belangrijk om dit te herkennen, zodat je hier als professional op een begripvolle manier mee om kunt gaan. Om professionals hier bij te ondersteunen ontwikkelden MEE NL en Vilans verschillende persona’s. Hier lees je over Jordy met een LVB.

Jordy heeft een licht verstandelijke beperking

Jordy is een man van 24 jaar. Zijn ouders zijn gescheiden toen hij drie was. Twee jaar later is hij uit huis geplaatst. Zijn moeder heeft - net als hij - een licht verstandelijke beperking en kon hem niet de zorg bieden die hij nodig had. Zijn vader was veel van huis. Jordy is opgegroeid in instellingen en pleeggezinnen. Toen hij 18 was is hij bij zijn vader gaan wonen, maar ook met hem heeft hij veel ruzie.

Lees Jordy's volledige verhaal (pdf)

Lees over de andere persona's >

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.