Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Deelproject PAS-ADD

De PAS-ADD Checklist is een in het buitenland ontwikkelde, betrouwbare screeningslijst voor symptomen die kunnen wijzen op een psychische aandoening bij mensen met een verstandelijke beperking.
Is de PAS-ADD checklist ook in Nederland voldoende betrouwbaar, zodat hij gebruikt kan worden
door familie en begeleiders bij verdenking op een psychische aandoening bij mensen met een verstandelijke beperking?

Bekijk de factsheet

Hoe werkt de checklist?

Mensen met een verstandelijke beperking zijn kwetsbaar voor het ontwikkelen van psychische aandoeningen. Vroegtijdig screenen bij verdenking hierop is belangrijk om tijdig deskundige hulp te zoeken als de screening de verdenking bevestigt. Dan kan de juiste diagnose gesteld worden en passende behandeling worden gegeven. Als de screeningslijst ook in Nederland betrouwbaar is, kan deze door begeleiders gebruikt worden als zij vermoeden dat hun cliënt symptomen van een psychische aandoening heeft, bijvoorbeeld doordat het gedrag of de stemming veranderd is.

Betrouwbaarheid checklist 

We onderzoeken de betrouwbaarheid door in het jaar 2020 en 2021 (tot we voldoende deelnemers hebben) de begeleiders van bij het centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie (CVBP/GGZ Drenthe Assen) nieuw aangemelde cliënten de lijst in te laten vullen. We vergelijken de uitkomst van de lijsten dan met de diagnoses die de psychiater gesteld heeft. Als dit vaak genoeg goed overeenkomt is de lijst betrouwbaar.Bronnen:
  • Moss, S. (2002). The PAS-ADD Checklist (revised). Brighton: Pavilion Publishing.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.