Toon zoekbalkToon menu

Niet-aangeboren hersenletsel

Hersenletsel en verward gedrag: Kevin

Mensen met verward gedrag zijn regelmatig in het nieuws wanneer ze overlast veroorzaken voor de directe omgeving. Verward gedrag wordt dan vooral gekoppeld aan mensen met psychiatrische problematiek. Maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn.

hersenletsel verward gedragOok mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben een verhoogd risico op het vertonen van verward gedrag. Het is belangrijk om dit te herkennen, zodat je hier als professional op een begripvolle manier mee om kunt gaan. Om professionals hier bij te ondersteunen ontwikkelden MEE NL en Vilans verschillende persona’s. Hier lees je over Kevin met hersenletsel.

Kevin heeft hersenletsel

Kevin is 23 jaar. Hij is geboren met een hersenbeschadiging. Een val van een ladder, nu zes jaar geleden, heeft dat verergerd. Hij lag toen een paar dagen in coma. Daarna kreeg hij steeds meer moeite met concentreren en zijn gedachten formuleren. De Mbo-opleiding die hij volgde kon hij niet afmaken.

Zijn hersenletsel is aan de buitenkant niet te zien. Dat geldt voor veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een combinatie, zoals bij Kevin. Mensen verwachten daarom vaak teveel van hem. Mensen veranderen ook door NAH. Ze zijn niet meer dezelfde persoon als voorheen. Kevin vindt dat alles heel frustrerend.

Lees Kevins volledige verhaal (pdf)

Lees over de andere persona's >

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.