Casus: Seksualiteit en intimiteit 'Mag ik bij jou in bed?'

 -  Mensen verlangen naar intimiteit en nabijheid. Ook als zij kwetsbaar zijn. Maar wat als deze behoefte niet door iedereen op prijs wordt gesteld? Met behulp van 6 casussen kun je de komende tijd je mening geven over ethiek in de gehandicaptenzorg. In deze vierde casus behandelen we een dilemma over seksualiteit en intimiteit. Vul de poll hieronder in!

ethiek-dilemma-intimiteit-bed-casus-casussen

Casus

Pedro is een vrolijke jongen van 15 en heeft een licht verstandelijke beperking. Hij komt uit een groot, warm gezin van 6 kinderen en thuis sliep hij vaak met zijn broertje of zusje in één bed. Nu woont hij sinds een jaar op de woongroep Zonneheuvel met 5 andere bewoners.

Pedro heeft het erg naar zijn zin op de groep en heeft leuke contacten met de andere jongens en meiden. Maar ’s nachts zorgt hij voor onrust. Zodra het donker wordt en iedereen naar bed is, zoekt hij de andere bewoners op en kruipt bij een van hen in bed. ‘Even knuffelen’ zegt hij zelf. Een van de meiden bij wie hij vaak in bed kruipt heeft een vriend op een andere woongroep. Hij is hier niet van gediend.

Wat vind jij?

Laat het ons weten en doe mee met de onderstaande poll!

Poll

Een aantal familieleden van de bewoners en medewerkers vinden dat dit ongewenste gedrag direct moet stoppen. Wat zou jij doen of adviseren in deze situatie?

Lees ook

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Aantal reacties (6)

 • 11-10-2018
 • Mark Edewaard

Ik zou eerst het eest onderzoeken of er echt sprake is van seksueel getint gedrag. En als dat het geval is, gaat dan het gesprek Pedro. Ga kijken waar zijn behoeftes liggen. ga dan samen op zoek naar een oplossing.

 • 05-10-2018
 • Reina Kooijman

thuis was Pedro gewend om met broertjes en zusjes te slapen.

Hij mist de intimiteit,

Proberen duidelijk te maken aan Pedro, dat broertjes en zusjes,niet hetzelfde is als de andere groepsbewoners.EN proberen hier met geduld ,liefde en vanuit empathie een oplossing voor te zoeken.

eventueel in een groepsgesprek..En verder zorgen dat de andere bewoners zelf ook zorgen voor privacy,deur op slot.En de nacht/avonddienst een oogje in het zeil laten houden.

Reina.

 • 04-10-2018
 • Erwin

Pedro is het gewend vanuit thuis. Het zal voor hem moeilijk zijn om de link te snappen tussen: andere bewoners zijn dat niet gewend en de deur op slot. Misschien is het mogelijk om in een gesprek onder alle bewoners aan te laten geven dat andere clienten daar niet van gediend zijn of moeite mee hebben.

Duidelijkheid verkrijgen over wat even knuffelen voor iedereen in houdt. En dan pas aangeven naar andere medeclienten dat ze er zelf voor kunnen kiezen om hun deur op slot te doen.

 • 04-10-2018
 • frank

Uiteraard moet hier eerst met Pedro zelf gepraat worden

 • 04-10-2018
 • Dharm

Eerst de gemoederen sussen en daarna naar ieders belang kijken en afwegen. Pedro's zorgdossier doornemen met het team/ MDO. De bewoners adviseren om hun deur op slot te doen en de nachtdienst collega instructie geven om ' s nachts te helpen. Ook de ouders of pleegouders om info vragen over zijn gedrag 's avonds. Dit is ook een zaak van lange adem, denk ik.

 • 04-10-2018
 • jennie de Vries

Ik zou met Pedro in gesprek gaan waarom hij zo onrustig is in de nacht.

Hem evt. een knuffel dier geven waar hij in de nacht mee kan slapen en bij hem benoemen dat hij niet van zijn kamer mag komen in de nacht en hier een observatie op zetten

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...