Toon zoekbalkToon menu

Van Rijn: passende zorg blijft 10/03/2014

Gehandicapten en ouderen die niet langer thuis kunnen wonen, houden recht op passende zorg in een instelling. Dat staat in de Wet Langdurige Zorg (WLZ), die staatssecretaris Van Rijn 10 maart 2014 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 

De WLZ (externe link) komt in de plaats van de AWBZ. Het kabinet wil een einde maken aan de stijgende kosten in de zorg, onder meer door het mogelijk te maken dat oudere mensen met een beperking langer thuis kunnen wonen. Gemeenten en zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen.

Gegarandeerd

In de nieuwe wet wordt passende zorg gegarandeerd. Thuis blijven wonen kan als het verantwoord is en de kosten niet hoger zijn dan bij opname in een instelling. Wanneer het thuis niet meer gaat, is er altijd een plek met passende zorg in een instelling.

'Soms is opname in een instelling de enige optie. De wet regelt ook dan de kwaliteit van de zorg', aldus de staatssecretaris (externe link).

Leegstand

Er is veel kritiek op de plannen van Van Rijn met de langdurige zorg. Veel zorginstellingen vrezen leegstand en sluiting, omdat mensen langer thuis moeten blijven wonen.