Toon zoekbalkToon menu

Doe mee met pilot terugdringen gebruik psychofarmaca in de gehandicaptenzorg 13/04/2015

Uit onderzoek blijkt dat bij probleemgedrag van mensen met dementie of een verstandelijke beperking regelmatig ten onrechte psychofarmaca worden gebruikt. Dit zijn zware medicijnen die ernstige bijwerkingen kunnen geven en die weinig effectief zijn. Het gebruik van deze medicijnen is een vorm van vrijheidsbeperking waar alternatieven voor beschikbaar zijn. Vilans startte daarom project ‘Denk na of het mag! Een pil voor gedrag?’ om oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terug te dringen.

Psychofarmaca verminderen

Pilot gedragsmedicatie

Onderdeel van het project om het gebruik van psychofarmaca terug te dringen, is een pilot waarin zorgorganisaties onder andere aan de slag gaan met een aantal bewustwordingstools. Doel van de pilot is om medewerkers de noodzaak in te laten zien van het verminderen van die medicatie. De pilot vindt plaats gedurende een periode van drie maanden.

Doe mee met pilot psychofarmaca

Vilans ontwikkelde naar aanleiding van de sessies met medewerkers uit de gehandicaptenzorg basistools om de bewustwording te vergroten, waaronder een folder voor zorgprofessionals en één voor cliënten. Deze tools worden tijdens de pilot in de praktijk getoetst.

Staat het terugdringen van psychofarmaca bij jouw organisatie op de agenda? Vilans biedt binnen dit project vier organisaties de mogelijkheid om (gratis), met begeleiding, met deze van tools aan de slag te gaan. Hiervoor is Vilans nog op zoek naar organisaties in de gehandicaptenzorg.

Lees verder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.