
Het Centrum voor Cliëntervaringen, een samenwerking tussen de onderzoekers van het VUmc en Cliëntenbelang Amsterdam, publiceerde de eindresultaten in de rapportage 'Goede zorg in de wijk: Monitoring pilots wijkzorg voor en met verstandelijk beperkte cliënten' (pdf).
Participatiesamenleving
Per 1 januari 2015 veranderde de begeleiding voor thuiswonende cliënten met een verstandelijke beperking (VB). In het kader van de participatiesamenleving is het idee dat mensen die ondersteuning nodig hebben dit (ook) zelf of eventueel met anderen (netwerk of vrijwilligers) dichtbij in de buurt moeten regelen. Als dit niet lukt ontvangt de cliënt ondersteuning vanuit de gemeente.
Keukentafelgesprekken
In een pilot ter voorbereiding op de decentralisatie van de zorg en ondersteuning is in 2014 met een deel van de VB-cliënten één of meerdere keukentafelgesprekken bij hem of haar thuis gevoerd. Daarop werd er met cliënten een ondersteuningsplan gemaakt.
Wensen cliënten met een verstandelijke beperking
De ontwikkelingen en veranderingen in de ondersteuning gaan snel. Mede daardoor willen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders inzicht hebben in wensen en behoeften van VB-cliënten.
Dit onderzoeksrapport geeft inzicht in het perspectief van verstandelijk beperkte cliënten met betrekking tot de veranderingen in de zorg. De inzichten kunnen bijdragen aan en versterken de uitvoering van het zorgbeleid in de diverse wijken van de gemeente Amsterdam.
Lees verder over de zorgtransitie