Toon zoekbalkToon menu

VN-Verdrag mensen met een handicap binnenkort geratificeerd 14/12/2015

De Nederlandse ratificatie van het VN-verdrag voor mensen met een handicap lijkt binnenkort toch echt werkelijkheid te worden. Nederland ondertekende het verdrag op 30 maart 2007, maar tot ratificatie kwam het nog niet. De stemming wordt over het Kerstreces getild.

VN-Verdrag voor personen met een handicap

Woensdag behandelde de Tweede Kamer het wetsvoorstel over de ratificatie. In januari week vindt de stemming plaats, waarna het wetsvoorstel naar de Eerste Kamer gaat.

Ratificatie lijkt zeker

Illya Soffer, directeur van Ieder(in), zegt blij te zijn dat de ratificatie nu zeker lijkt: 'Opeenvolgende kabinetten zeiden dat ze de ratificatie zorgvuldig wilden voorbereiden en dat had tijd nodig. Het gevolg is wel dat onze verwachtingen hooggespannen zijn. Wij hebben het debat gevolgd en op grond daarvan lijkt ratificatie zeker.'

Kritiek Plan van Aanpak

Wel was er kritiek op het voorlopige Plan van Aanpak voor de ratificatie. Volgens De Alliantie (Ieder(In), Per Saldo, LFB, LPGGz en de Coalitie voor Inclusie) zou er te weinig ambitie uit spreken.

Tweede-Kamerlid Otwin van Dijk (PvdA) deelde die kritiek en diende een amendement in. Hij wil ervoor zorgen dat toegankelijkheid normaal wordt en ontoegankelijkheid de uitzondering. Het is onzeker of het amendement van Otwin van Dijk wordt aangenomen.

Bron: Wmo-magazine

Lees verder over het VN-Verdrag voor personen met een handicap

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.