Toon zoekbalkToon menu

Gehandicaptenzorg werkt hard aan terugdringen vrijheidsbeperking 10/06/2015

De gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en ouderenzorg werken hard aan het terugdringen van vrijheidsbeperking. Instellingen nemen steeds meer maatregelen om vrijheidsbeperkingen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Vrijheidsbeperking vlieger

In 2013 en 2014 toetste de inspectie 187 dwangbehandelingen in de verstandelijk-gehandicaptenzorg en de ouderenzorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om separatie, fixatie en gedwongen medicatie.

Veel zorgaanbieders lukte het om vrijheidsbeperkende maatregelen helemaal af te schaffen. Zelfs in heel complexe situaties. Zorgaanbieders kijken steeds vaker naar alternatieven om vrijheidsbeperking te voorkomen of om minder zware middelen in te zetten. Daarnaast werken instellingen meer met signaleringsplannen.

Aandachtspunten blijven:

  • Het inroepen van een niet bij de behandeling betrokken (externe) deskundige. Dit gebeurde in de gehandicaptenzorg vaker dan in de ouderenzorg.
  • Afzondering op de eigen kamer van de cliënt komt vaker voor. De eigen kamer is dan niet meer de veilige ruimte voor de cliënt.
  • De VGN constateert dat in de afgelopen jaren honderden onrustbanden zijn afgebouwd. In die situaties waar onrustbanden nog worden in gezet, is het wenselijk om externe deskundigheid in te schakelen.

Werken aan optimale vrijheid

Samen met verschillende organisaties deed Vilans de afgelopen jaren veel ervaring op met het terugdringen van vrijheidsbeperking van cliënten. In het traject ’In voor Beter, leven in vrijheid' stond niet het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen centraal, maar het werken aan optimale vrijheid voor cliënten én medewerkers. Onlangs deelden zeven organisaties uit de gehandicaptenzorg en ouderenzorg hun bevindingen daarover in een conferentie 'Leren over vrijheid'. Ook verscheen publicatie 'In voor Beter, leven in vrijheid'.

Bron: de VGN

Lees verder over vrijheidsbeperking

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.