Toon zoekbalkToon menu

Werken aan optimale vrijheid cliënten tijdens conferentie ‘Leren over vrijheid’ 02/06/2015

Op dinsdag 26 mei 2015 kwamen 100 professionals uit de verstandelijk gehandicapten- en ouderenzorg naar conferentie ‘Leren over vrijheid’ in de Jaarbeurs. Vilans organiseerde de conferentie als afsluiting van het project In voor beter, leven in vrijheid. Het ministerie van VWS is initiatiefnemer en opdrachtgever van het programma. Tijdens de bijeenkomst deelden de zeven zorgorganisaties die deelnamen aan dit project hun ervaringen over het werken aan optimale vrijheid voor cliënten.

Kleine foto congres vrijheidsbeperking

Foto congres Vrijheidsbeperking

Na de introductie van Jennie Mast, senior adviseur Vrijheidsbeperking bij Vilans en projectleider, vertelden de zeven organisaties (De Wever, Zuidwester, Dichterbij, Valkenhof, Zorgverlening Het Baken, Philadelphia en Pluryn) hoe zij de afgelopen 12 maanden werkten aan meer vrijheid voor cliënten. Een theatervoorstelling van PodiumT liet de dilemma’s zien die de organisaties daarbij tegenkwamen. Duidelijk werd dat het vergroten van vrijheid van cliënten op individueel niveau simpel lijkt, maar op organisatie niveau complexer is dan men denkt.

Vrijheidsbeleving in plaats van vrijheidsbeperking

Samen met verschillende organisaties deed Vilans de afgelopen jaren veel ervaring op met het terugdringen van vrijheidsbeperking van cliënten. In het traject ’In voor Beter, leven in vrijheid’ is naar aanleiding van die eerdere ervaringen gekozen voor een andere aanpak: niet het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen stond centraal, maar het werken aan optimale vrijheid voor cliënten én medewerkers.

Lees verder over vrjheidsbeperking

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.