Toon zoekbalkToon menu

Angst reden om niet te screenen op downsyndroom tijdens zwangerschap 31/03/2015

Zwangere vrouwen kiezen bewust voor geen screening op het downsyndroom tijdens de zwangerschap. Dit bleek uit onderzoek door Onderzoeksinstituut Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Waarbij dertig vrouwen van diverse culturele achtergronden zijn gevraagd naar de screeningsmogelijkheden tijdens hun zwangerschap. Emoties spelen hierbij een grote rol.

Test zwangerschap

Voor de standaardscreening kiezen ouders veel minder bewust. Deze 20-weken echo kijkt naar andere afwijkingen die het ongeboren kindje kan hebben en wordt veelal vergoed door de ziektekostenverzekering. De screening op downsyndroom is in principe op eigen kosten.

Niet deelnemen screening downsyndroom bewuste keuze

Het onderzoek van Nivel toont dat de vrouwen de keuze om veelal niet deel te nemen aan de screening op downsyndroom bewust nemen en hun keuze als persoonlijke beslissing ervaren. De 20-weken echo ziet men als standaardzorg. De kennis van deze laatstgenoemde screening blijkt zeer minimaal. Sommige vrouwen denken dat het een standaard echo is, waarbij je het geslacht van het kindje kan zien. Over deelname en de mogelijke gevolgen daarvan – zoals de opsporing van een ernstige aangeboren afwijkingen – had men niet nagedacht.

De vrouwen uit het onderzoek van Nivel noemden diverse belemmeringen om deel te nemen aan de prenatale screening op downsyndroom. Aspecten als de onzekere uitslag, het niet ervaren van risico’s, de familiegeschiedenis, maar ook de kosten van de test wogen mee.

Lees meer

Bron: Klik (externe link)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.