
Deze signalen zijn:
- Moeheid en concentratieproblemen
Soms gaat het ineens niet meer op school, prestaties wisselen of gaan achteruit en het kind kan zich niet meer concentreren. Of het komt de laatste tijd erg moe uit school.
Belangrijk is om je dan af te vragen of er iets gebeurd is, waarna veranderingen zijn opgetreden in het functioneren van het kind. Denk aan een val op het hoofd, een hersenvliesontsteking of wellicht zelfs een hersentumor. Genezing van het opgedane letsel betekent niet altijd dat eventuele gevolgen in het verdere leven uit zullen blijven.
- Moeite met plannen en organiseren
Plannen is voor veel kinderen al lastig genoeg. Maar wat als het vroeger best redelijk ging en nu ineens niet meer? Denk hierbij aan vaker iets vergeten of sneller iets kwijt zijn.
Breng dan samen met ouders en kind in kaart sinds wanneer de veranderingen zijn opgetreden. En bedenk hierbij of er iets gebeurd is dat hersenletsel tot gevolg kan hebben.
- Veranderingen in gedrag en emoties
Veel kinderen en jongeren die hersenletsel oplopen, laten een verandering zien in gedrag en emoties. Denk aan terugtrekken, angstig zijn, onvoorspelbare stemmingswisselingen. De veranderingen kunnen optreden door het hersenletsel zelf. Maar het kan ook het gevolg zijn van faalervaringen. Het verlies van vaardigheden gaat namelijk gepaard met gevoelens van onzekerheid, verdriet en frustratie. Ga bij moeilijk verklaarbare en plotselinge veranderingen in het gedrag of de emoties van het kind na of hersenletsel een mogelijke oorzaak is.
Hulpmiddelen voor professionals
Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld de ‘NAH-in-beeld kaart’ en de ‘Signaleringslijst voor kinderen en jongeren met NAH’. De uitkomsten op de vragenlijst helpen de professionals beslissen of doorverwijzing naar een specialist gewenst is. Ook is in het hele land NAH-specifieke gezinsbegeleiding beschikbaar. Dat is begeleiding waarbij een begeleider met kennis van NAH in de thuissituatie komt, na de ziekenhuis- en revalidatiefase. Daarnaast is er een NAH-Onderwijsprotocol, waarin begeleiders en docenten handelingsadviezen vinden omtrent de diverse gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel.
> Ga naar cliëntgroep Niet-aangeboren hersenletsel
Bron: Vakblad Vroeg (externe link)