Toon zoekbalkToon menu

Meer veiligheid epilepsiepatiënten door goede behandeling osteoporose 12/11/2015

Goede diagnose en behandeling van osteoporose draagt bij aan veiligheid epilepsiepatiënten. Dit blijkt uit een onderzoek van neuroloog Kim Beerhorst bij 200 cliënten van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe.

Leunend op stok

Epilepsiepatiënten verhoogd valrisico

Epilepsie is één van de meest voorkomende chronische neurologische aandoeningen. Epilepsiepatiënten hebben een verhoogd valrisico. Tegelijkertijd is er bij langdurig gebruik van (vaak meerdere) anti-epileptica een hoger risico op botontkalking en daarmee op botbreuken.

Een goede diagnose en behandeling van osteopenie – het voorstadium van osteoporose – en osteoporose draagt wezenlijk bij aan de veiligheid van epilepsiepatiënten. Het aanbieden van screening op osteoporose bij deze vaak kwetsbare patiëntengroep dient overwogen te worden.

Verlaagde botmineraaldichtheid

Voor het onderzoek zijn 200 cliënten van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaegheonderzocht. 80% van de onderzochte bewoners bleek een verlaagde botmineraaldichtheid te hebben: 32% had osteoporose en 48% leed aan osteopenie. Die hoge score was verrassend.

Persoonlijke gezondheidswinst

Bewoners en hun familieleden of wettelijk vertegenwoordigers zijn blij dat ze hebben meegedaan. Het levert persoonlijke gezondheidswinst op. Beerhorst: 'We hopen dat hiermee de kans op nieuwe botbreuken lager wordt.'

Beerhorst: ‘Hopelijk kan in de toekomst screening beschikbaar komen voor alle epilepsiepatiënten die langdurig anti-epileptica gebruiken, want bij hen bestaat een reëel risico op botontkalking’.

Meer informatie vind je op de website van Kempenhaeghe.