Toon zoekbalkToon menu

Gezocht: verhalen van zorgmedewerkers over vrijheid 05/04/2016

Het landelijke project ‘Samen op weg naar vrijheid’ is van start gegaan. Doel: meer vrijheid voor cliënt én medewerker. Vrijheid om zorg te krijgen en te geven zoals zij dat willen. Passend bij de situatie en de mensen die erbij betrokken zijn. Daarvoor zijn we op zoek naar verhalen van zorgmedewerkers. Vilans organiseert deze campagne samen met zorginstellingen.

Leren van de goede voorbeelden, verhalen delen en in gesprek gaan over de betekenis van vrijheid voor de cliënt en zijn omgeving, dat zijn de dingen die centraal staan in het nieuwe project ‘Samen op weg naar vrijheid’. We zoeken verbinding met mensen en organisaties die het verschil kunnen maken. We willen dat mensen profiteren van elkaars kennis en dat het hen stimuleert ermee aan de slag te gaan.

Op zoek naar verhalen

We beginnen met het verzamelen van verhalen van zorgmedewerkers. Hoe beleven zij vrijheid? Ervaren ze vrijheid in hun werk? Vinden ze dat hun cliënten voldoende vrijheid hebben? Dat ze de zorg krijgen die ze wensen en dat zij die zorg kunnen geven? Zorgmedewerkers kunnen hun verhaal uit de gehandicaptenzorg delen via de campagnesite. Elke maand kiezen we één verhaal uit om te publiceren.

Vrijheid zit in kleine dingen

Door verhalen over vrijheid te verzamelen en verspreiden willen we vooral de bewustwording vergroten. Vrijheid in de zorg gaat niet alleen over het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen, maar ook over hele normale dagelijkse dingen. Mag je elke avond een zak chips leegeten als je overgewicht hebt? Je sokken aanhouden onder de douche? Na middernacht thuiskomen? Je middagboterham buiten opeten? Al je zakgeld besteden aan make-up? Het zijn vaak dit soort dingen die bepalen hoe vrij iemand zich voelt. En hoe zorgmedewerkers met dit soort vragen omgaan, zegt weer veel over hoe vrij zij zich voelen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.