Toon zoekbalkToon menu

Oogtest ontdekt Parkinson voor eerste symptomen 23/08/2016

Britse onderzoekers ontwikkelden een oogtest waarmee de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium kan worden opgespoord. Voor de eerste symptomen zich voordoen treden er al veranderingen in het netvlies op, die met deze test zijn waar te nemen.

Parkinson oogtest gehandicaptenzorg

De oogtest zou een goedkope en niet-invasieve methode betekenen om de ziekte vast te stellen. Nu wordt de diagnose vaak pas gediagnosticeerd als er al veel hersenschade is, omdat dan pas de eerste duidelijke symptomen optreden.

Professor Francesca Cordeiro van het University College London noemt het een ‘potentieel revolutionaire doorbraak in de vroege diagnostiek en behandeling van één van ‘s werelds meest slopende ziekten’.

De wetenschappers testten tegelijkertijd een geneesmiddel dat de ziekte in een vroeg stadium kan afremmen: een nieuwe variant van het anti-diabetesmiddel Rosiglitazone. Dit medicijn verminderde niet alleen de afbraak van zenuwcellen in het oog, maar beschermde ook de hersenen. 

Ze concluderen dat dit middel mogelijk ook bij mensen kan bijdragen aan een effectieve behandeling voor de ziekte van Parkinson.

Bron: Welingelichtekringen.nl

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.