Toon zoekbalkToon menu

Deel ervaring over toegankelijkheid op platform 'Ongehinderd' 22/02/2016

Gerard de Nooij ondervindt na een ernstig motorongeluk dat ontoegankelijkheid de norm is in onze maatschappij. Aan vakblad Sociaal Bestek vertelt hij over de obstakels in het leven met een beperking.

 

rolstoelOp 23-jarige leeftijd kreeg De Nooij een motorongeluk waarbij hij een dwarslaesie opliep. 'Ik leefde echt een studentenleven: liep colleges, woonde in een studentenhuis, deed aan sport, ging met vrienden uit naar de film, het café enzovoort', vertelt hij in het februarinummer van Sociaal Bestek.

'Na de revalidatie dacht ik dat leven weer op te kunnen pakken, nu als rolstoeler. Maar ik kwam bijna nergens gewoon binnen. Overal waren barrières en drempels en had ik hulp nodig. Door je vrienden de kroeg uitgedragen worden is één ding, maar nu moest ik er ook ingedragen worden. Je beseft pas hoeveel obstakels er zijn als je zelf een beperking krijgt.’

Platform

Juist door deze frustratie besloot hij actie te ondernemen. ‘Ik realiseerde me dat vele anderen in dezelfde situatie zitten. En dat zij ook telkens obstakels tegenkomen waardoor meedoen in de samenleving veel minder vanzelfsprekend is. Terwijl iedereen tenslotte het maximale uit het leven wil halen, beperking of niet. Toen is het idee ontstaan voor het platform Ongehinderd’, zo vertelt hij in Sociaal Bestek.

Via het platform kan iedereen ervaringen met de toegankelijkheid van gebouwen en voorzieningen delen. Iedereen kan zo 'ongehinderd' zijn weg vinden. Via een mobiele app kunnen gebruikers delen waar ze terecht kunnen en hoe ze daar het beste kunnen komen.

Participatie

Het platform is meer dan alleen een handige app, vindt De Nooij. ‘We maken een ecosysteem waarin naast de gebruiker, ook de gemeenten en ondernemers een onmisbare rol spelen. De gemeente wil voor iedereen participatie bevorderen. Maar dan moet zij wel weten waar die belemmeringen zitten en hoe die zijn op te lossen.

De ondernemer heeft baat bij een zo groot mogelijke klantenkring en dus ook bij ongehinderde toegang en een positieve beoordeling. En dan niet alleen van de toegankelijkheid maar ook bijvoorbeeld op het punt van gastvrijheid en bejegening.’

Inmiddels zijn 7 gemeenten aangesloten op het Ongehinderd platform (waaronder Apeldoorn, Maastricht en Eindhoven). Meer over het platform.

Bekijk de website met het platform.

Bron: Zorg + Welzijn

Lees verder