De overheid moet zorgen dat zij al hun rechten en vrijheden volledig kunnen genieten, op gelijke voet met anderen. Wil je het debat volgen? Volg het hier
Wat houdt het VN-verdrag precies in?
De Verenigde Naties (VN) namen in 2006 een verdrag aan voor de rechten van mensen met een handicap (IVRPH). Het verdrag geeft mensen met een beperking dezelfde rechten als ieder ander.
Vanmiddag 14:30 stemt de Tweede Kamer over dit verdrag. Na ratificatie is Nederland verplicht de afspraken uit het verdrag na te komen. Dit betekent dat bestaande wetten en regelgeving moet worden aangepast zodat ze wel voldoen aan het VN-verdrag. In overleg met veldpartijen, zoals VNG en VNO-NCW is er een plan van aanpak tot stand gekomen voor de implementatie van het verdrag.
De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Rijn ingestemd met het plan van aanpak. Na de zomer worden de wetten die nodig zijn voor de ratificatie van het VN-verdrag aangemeld voor de plenaire behandeling.
Ratificatie verdrag
Het was de bedoeling dat het verdrag voor 20 december 2015 wordt geratificeerd, maar werd destijds uitgesteld. Vandaag, op 14 januari 14:30, vindt de stemming in de Tweede Kamer plaats. Bijna alle landen in Europa hebben het VN verdrag al geratificeerd. Nederland, Ierland, Finland en IJsland nog niet.
Studie VN-Verdrag
In een eigen studie heeft Kalliope Consult de verplichtingen en aanzetten tot onderzoek en kennisontwikkeling vanuit het VN-Verdrag op een rij gezet. Ook wordt een verbinding gelegd met het NPG (Nationaal Programma Gehandicapten) dat onlangs van start ging en, zo laat deze studie zien, veel van zijn uitgangspunten met die van het VN-Verdrag deelt.
UPDATE: De stemming is opnieuw uitgesteld. Dinsdag 19 januari zal de Kamer er opnieuw aandacht aan besteden.
Bron: GGZ-connect.nl
>> Download rapport VN-Verdrag en onderzoek (pdf)
Lees meer over het VN-verdrag