Toon zoekbalkToon menu

Op zoek naar een goede gezondheidsapp? Bezoek de GGD-Appstore! 20/07/2016

GGD Appstore gehandicaptenzorg

Heb je al apps op het gebied van gezondheid of leefstijl en gebruik je die al op je smartphone of tablet? Hoogstwaarschijnlijk wel, net als ik. Zo houd ik met een app mijn dagelijkse aantal stappen en trappen bij en zet ik daardoor elke dag minimaal 10.000 stappen. De GGD komt nu met een appstore met gezonde apps: de GGD-Appstore.

Petra van Tiggelen, GGD Amsterdam

LET OP: Als je gebruik maakt van 1 van (deze) apps, ga na of deze betrouwbaar is. Dit kan je testen met de hulpmiddelenwijzer en deze vind je hier.

Volgens diverse schattingen zijn er wereldwijd zo’n 100.000 apps die beweren je gezondheid te bevorderen. En dat aantal groeit nog dagelijks. De meeste apps zijn gratis of voor een klein bedrag te downloaden in de standaard appstores. Ze zijn voor iedereen toegankelijk en we maken er met z’n allen steeds vaker gebruik van.

Veel mensen willen graag een actieve bijdrage leveren aan het verbeteren van hun gezondheid. Het gebruik van apps hierbij is leuk en geeft je als gebruiker regie over je eigen gezondheid.

Kort en bondig is het idee van de GGD-Appstore: Een zorgvuldige, onafhankelijke en transparante toetsing van gezondheidsapps door deskundige professionals.

Er is al veel aanbod, maar de juiste app vinden in bijv. de appstores van Apple, Google of Windows valt niet mee. En er is nauwelijks iets bekend over de betrouwbaarheid en effectiviteit van al deze apps. Slechts enkele medische apps, die in medische behandelingen worden ingezet, zijn gevalideerd. Maar de rest niet. Nog niet.

Klassiek effectiviteitsonderzoek is kostbaar en duurt lang. Voordat het onderzoek is afgerond, is de app hoogstwaarschijnijk al weer verdwenen. Toch vragen we ons vaak bij het downloaden van weer zo’n app af: Waar heb ik nu ja tegen gezegd en hoe zit het met mijn privacy? En word je nou echt slanker en fitter van die app? Ook hoor je de roep om keurmerken voor gezondheidsapps.

GGD en gezondheidsapps

{kgs20_toon_youtube('yy3ekkrsdbY')}

Bijzonder is dat we als GGD’en zelf de afgelopen jaren vele gezondheidsapps en websites voor burgers ontwikkeld hebben, maar tot nu toe geen mening of oordeel leken te hebben over de talloze gezondheidsapps, websites en wearables die aangeboden worden. Moet je ondertussen die burger dan niet informeren over goede en bruikbare gezondheidsapps? Verwacht de burger dat eigenlijk niet van ‘de GGD’?

E-health speerpunt

En er zijn meer ontwikkelingen: De EU ziet e-health als speerpunt; minister Schippers van VWS wil initiatieven op dit gebied versterken en ook steeds meer gemeentes willen e-health toepassingen zo snel mogelijk implementeren. Vanuit onze publieke gezondheidsfunctie en opvattingen over preventie juichen we dat uiteraard van harte toe.

Lancering appstore

GGD-Appstore apps
Om al deze redenen lanceerden op 21 januari alle 25 GGD’en (alle 25) en koepelorganisatie GGD GHOR Nederland,  gezamenlijk de GGD Appstore. De eerste onvervalste onafhankelijke publieke appstore met apps voor jouw gezondheid!

Kort en bondig is het idee van de GGD-Appstore: Een zorgvuldige, onafhankelijke en transparante toetsing van gezondheidsapps door deskundige professionals. Deze kennis wordt vervolgens gebundeld en met iedereen gedeeld. Alleen die apps die voldoen aan de door de GGD opgestelde criteria worden geplaatst én voorzien van een herkenbaar vignet. Vanuit het principe: “we raden aan”, niet “we raden af”, een goede stap voorwaarts in de public e-health!

Bezoek de GGD-Appstore

Benieuwd hoe de Appstore tot stand kwam? Lees het verhaal hierachter.

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.