Toon zoekbalkToon menu

35 weken wachten op hulp; de Tweede Kamer in debat over de Wlz 08/03/2016

Op 3 maart sprak de Tweede Kamer over de Wlz, de Wet langdurige zorg. De wet lijkt niet uit te pakken zoals bedoeld. De wet levert discussie op over de toegang en meer bureaucratie voor de gebruiker. Dat meldt Ieder(in).

 

Kamer Den HaagLange wachttijden

Mensen die een pgb aanvragen, moeten daar lang op wachten. Er blijkt veel tijd te zitten tussen het tijdstip waarop Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een indicatie geeft en het moment waarop aanvragers zorg kunnen inkopen. In sommige gevallen loopt de wachttijd op tot 35 weken.

Tijdens het debat in de Kamer bleken er ook veel klachten te zijn over de Toegang tot de Wlz. Dit geldt met name voor jonge kinderen met complexe problematiek. Betrokkenen hebben in de praktijk te maken met tijdrovende en ingewikkelde proceduren. Door den wildgroei aan wetten en regels is het nog een hele klus om bij het juiste loket uit te komken.

Extra bezuinigingen

In 2017 is een bezuiniging aangekondigd van 500 miljoen. De  staatssecretaris heeft in het debat toegezegd dat hij met de meicirculaire terugkomt op het bezuinigingsvoorstel. Er is dus nog hoop dat de bezuinigingen van tafel gaan.

Bron: Ieder(in)

Verder lezen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.