Toon zoekbalkToon menu

Visuele beperking

Terugblik: geslaagde ontmoetingsdag InZicht 07/03/2016

Donderdag 18 februari vond de jaarlijkse InZicht ontmoetingsdag plaats, dit keer bij Bartiméus in Ermelo, met het thema Implementatie. Bijna 100 onderzoekers, zorgprofessionals en mensen met een visuele beperking wisselden op deze dag ideeën uit hoe we kennis uit wetenschappelijk onderzoek kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk.

visuele beperkingKoffie, statafels, etagères met lekkers, groepjes mensen. Er hing een ontspannen sfeer. Deelnemers konden kiezen uit een breed programma: plenaire presentaties van twee implementatie experts, 25 posterpresentaties en 9 workshops.

Kennis uitwisselen

Voorzitter Sabina Kef: ‘Deze dag is er om kennis uit te wisselen en ook om jonge onderzoekers kennis te laten maken met het veld, te laten zien wat er allemaal al gebeurt rond mensen met een visuele beperking.’ Veel onderwerpen passeren de revue: van computertrainingen tot stress bij ouders van kinderen met een visuele beperking.

Wegwijs in implementeren

Marleen Wilschut, zelfstandig adviseur I-generator vraagt het publiek in één woord aan te geven wat implementeren is. ‘Doen’, klinkt het meest luide antwoord. Maar ook reflecteren, inspireren, transpireren. Marleen geeft de mogelijke routes voor implementatie en schetst de verschillende fasen van implementeren. Implementatie is zeker een uitdaging. Van onderzoek naar praktijk kan wel 17 (!) jaar duren. Enkele tips bij implementeren: kijk wat nodig is, luister - aandacht doet groeien - en differentieer, werk met kleine stapjes.

Help, mijn innovatie gaat ervandoor

Eric Velleman, technisch directeur stichting Accessibility, expertisecentrum voor toegankelijke ICT, vertelt levendig over het ontwikkelen en vermarkten van innovaties: in dit geval een zelfdenkende rollator met handvatten en wielen vol technologie. Eric: “Je kunt ervan uitgaan dat een dergelijk project π-keer tijd en geld kost dan begroot.” De bedoeling was namelijk een rollator voor mensen met een visuele beperking die zelf obstakels herkent. De uitkomst is een rollator die afremt bij heuvel af en extra power geeft bij heuvel op. Hier bleek veel vraag naar vanuit een andere hoek, namelijk senioren in Spanje.

Meer over dit onderwerp