Toon zoekbalkToon menu

'Verplicht hulp aan kwetsbare 18-plussers' 04/05/2016

Er moeten meer juridische mogelijkheden komen voor verplichte hulp aan jongeren vanaf 18 jaar met een licht verstandelijke beperking (lvb). Dat schrijven drie jeugdzorginstellingen (William Schrikker Groep, Trajectum en 's Heeren Loo Zorggroep) in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

 

DrugsHonderden jongeren met een lvb komen in ernstige problemen doordat zij op 18-jarige leeftijd zelf mogen beslissen over hulp. Volgens de organisaties kan een deel van deze jongeren dan nog niet op eigen benen staan. Sommigen zijn in hun verstandelijke ontwikkeling niet ouder dan 12 jaar.

Ze denken voor zichzelf te kunnen zorgen, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval te zijn. De jongeren komen op straat terecht, belanden in de criminaliteit of bouwen schulden op.

De instellingen pleiten voor een juridische maatregel die hulpverlening kan verplichten aan 18-plussers met een lvb die de hulp niet willen, maar wel nodig hebben. Voor meer informatie, klik op de titel van dit nieuwsbericht.

Zembla-uitzending

Het televisieprogramma ZEMBLA besteedde op 13 april jl hier aandacht aan. Er komen cliënten aan het woord die op latere leeftijd terugkijken op een periode in hun leven waarin veel fout ging nadat ze voor de wet volwassen waren geworden. Ook bestuurders geven commentaar op deze kwestie en er is in de uitzending een gesprek met een ouder en een wetenschapper opgenomen. Klik hier om de uitzending te bekijken.

Lees ook deze uitvoerige beschouwing over de uitzending en deze problematiek.

Lees verder