Toon zoekbalkToon menu

Woord & Beeld naar Engeland 13/09/2016

Afgelopen juli vertrokken de mensen uit de projectgroep ‘Woord & Beeld in de forensische zorg’ naar Engeland om daar een presentatie te geven over de nieuwe werkwijze die momenteel ontwikkeld wordt binnen de werkgroep ‘Forensische Zorg en nazorg voor de LVB-groep.’

Forensische zorg bij LVB

De presentatie vond plaats tijdens de jaarlijkse Signs of Safety Gathering.

Het project

Woord & Beeld is een persoonlijk verhaal van een jongere dat bestaat uit begrijpelijke tekst en beelden. Het kan gebruikt worden om moeilijke gebeurtenissen bespreekbaar te maken, zoals het plegen van een delict. In de woorden van de jongere en het betrokken netwerk wordt verteld wanneer het nog goed ging, wat er is gebeurd, wat de jongere wil in de toekomst en wie of wat er voor nodig is om de doelen van de jongere te bereiken. Het verhaal wordt samen met de jongere en leden uit het netwerk gemaakt in een heen- en weerproces, waarbij over en weer overlegd wordt.

Vanaf september zijn vier enthousiaste jeugdzorgwerkers, waaronder Judith van Boxtel, en één gedragswetenschapper van de William Schrikker Groep bezig om met jongeren een Woord & Beeld te maken. Woord & Beeld zal een tool worden van Signs of Succes, een nieuwe benaderingswijze binnen de jeugdreclassering.

Sings of Safety Gathering

In juli stond er een bijzonder tripje gepland voor een deel van de projectgroep. Onder andere projectleider Sandra Mast en jeugdzorgwerkers Judith van Boxtel en Jos sterk vlogen naar Engeland om Woord & Beeld daar bekendheid te geven. Met 400 deelnemers en meer dan 12 nationaliteiten een is er op het congres een gemêleerd gezelschap.  Op de tweede dag presenteerde Judith van Boxtel en criminoloog Ruudje Kea het Woord & Beeld.

Na de lunch was het zover. De spanning liep inmiddels behoorlijk op, maar het ging fantastisch. Judith nam het publiek mee in het verhaal van Jack, een 17 jarige jongen, verdacht van een ernstig geweldsdelict en geschorst met een maatregel, die zij in haar caseload heeft. Haar ervaringen met Jack,  wat Woord & Beeld Jack en zijn netwerk heeft opgeleverd, wat de successen, de aandachtspunten zijn en waar we nog in kunnen groeien. Het gaf een mooi inzicht in de ontwikkeling van het project. De presentatie eindigde met een quote van een andere jongere over zijn verhaal: "Het is mijn leven, ik heb het geleefd!" Het optreden van Ruudje en Judith zorgde voor een oorverdovend applaus en veel positieve reacties na afloop.

Lees meer over de Werkplaats

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.