Toon zoekbalkToon menu

Oproep: Wie komt er volgens jou in aanmerking voor de Anton Došen prijs? 05/12/2017

Op 19 april 2018 wordt voor het eerste de Anton Došen prijs uitgereikt. Wil je dat jouw organisatie in aanmerking komt voor deze prijs? Tot 1 januari 2018 heb je de tijd om een initiatief in te dienen. 

prijs-verstandelijke-beperking-innovatief-anton-doser

Emeritus Anton Došen’ (geboren in Kroatië) is een Nederlandse kinderpsychiater en een wereldautoriteit op het vlak van geestelijk gezondheid bij personen met een verstandelijke beperking. De prijs Anton Došen is in de eerste plaatst in het leven geroepen vanuit groot respect en waardering voor deze professor. Op 19 april 2018 wordt de prijs voor het eerste uitgereikt op het Vlaams-Nederlandse congres Geestelijke gezondheid voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking: intersectorale perspectieven. Doel is om Vlaamse en Nederlandse beleidsmakers ervan bewust te maken dat geen enkele sector, discipline of methode alleen tegemoet kan komen aan de vragen van de doelgroep. Daarom wil de prijs Anton Došen samenwerkingsverbanden, gedeelde zorg, co-producties en zelfs co-financiering gerelateerd aan mensen met een licht verstandelijke beperking waarderen en stimuleren.

Criteria deelname

Zowel initiatieven uit Vlaanderen als Nederland komen in aanmerking voor de prijs. Daarnaast moet de focus liggen op innovatieve initiatieven uit de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) voor personen met een verstandelijke beperking. De jury heeft speciale aandacht voor de onderstaande aspecten:

  • preventieve aspect van geestelijke gezondheid voor personen met een verstandelijke beperking
  • totaalbenadering van de persoon met een verstandelijke beperking en bijbehorende context
  • focus ligt alleen gericht op de meest kwetsbaren
  • moet bijdrage leveren aan humanisering van hoger vermelde doelgroep

Let op: de prijs richt zich niet direct op scripties of onderzoek. Wel op 'innovatieve' good practices die bruggen leggen tussen verschillende sectoren, in de eerste plaatst in de gehandicaptenzorg en geestelijk gezondheidszorg. 

Meer weten

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.