Toon zoekbalkToon menu

Woonplaatsbeginsel gehandicaptenzorg uitgesteld 19/07/2017

Het woonplaatsbeginsel zal niet worden toegepast bij de inkoop van gehandicaptenzorg voor 2018. Dat hebben de zorgkantoren in overleg met de NZa en het ministerie van VWS besloten, meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

woonplaatsbeginsel-gehandicaptenzorg-VGN-jeugdhulp-jeugd

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) drong er bij de zorgkantoren op aan om het woonplaatsbeginsel te schrappen. VGN-directeur Frank Bluiminck noemt de invoering ervan een stap in de verkeerde richting, omdat het vaak voorkomt dat iemand niet staat ingeschreven in de regio waar hij zorg ontvangt.

‘Dan heeft de zorgorganisatie een contract met het zorgkantoor in de regio waar de cliënt wel staat ingeschreven. Als het woonplaatsbeginsel leidend wordt, moeten zorgaanbieders in zulke gevallen een nieuw contract afsluiten met het zorgkantoor in de regio waar de instelling zich bevindt.

Wat is het woonplaatsbeginsel?

Het woonplaatsbeginsel bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor het inzetten van jeugdhulp of voor het uitvoeren van een maatregel jeugdbescherming of jeugdreclassering. Rijk en VNG ontwikkelden samen een stappenplan voor gemeenten. Door de stappen in het schema te volgen, wordt duidelijk welke gemeente verantwoordelijk is voor het bepalen en financieren van de benodigde jeugdhulp.

Uitstel woonplaatsbeginsel

Na overleg met het ministerie van VWS en de NZa, hebben de zorgkantoren besloten om het woonplaatsbeginsel niet toe te passen bij de inkoop voor 2018. De toepassing ervan wordt uitgesteld tot 2019, maar zorgaanbieders die het willen en kunnen mogen al wel volgens het woonplaatsbeginsel werken.

‘Het principe van het woonplaatsbeginsel staat zeker niet ter discussie, maar VWS, NZa en ZN kiezen voor een gefaseerde invoering. In 2018 is het woonplaatsbeginsel leidend voor het verdeelmodel van de zorgkantoren, de zorgkantoren regelen onderling de verdeling van middelen over de zorgkantoren’, aldus ZN.

Nadelen van woonplaatsbeginsel

Het woonplaatsbeginsel leidt tot hoge administratieve lasten voor zorgaanbieders. De reden hiervoor is dat zorgkantoren het woonplaatsbeginsel versneld willen toepassen. Bluiminck geeft aan dat zorgmedewerkers daarmee veel tijd kwijt zijn en dit niet aan daadwerkelijk zorg voor hun cliënten kunnen besteden. Bovendien is de VGN bezig om de administratieve last te verminderen.

Bron: Zorgvisie

Lees ook:

 

 


 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.