Toon zoekbalkToon menu

Inspiratiedag bij SOVAK 15/06/2017

Leven in vrijheid, dat wil natuurlijk iedereen. Voor cliënten is dat niet altijd vanzelfsprekend. Medewerkers van SOVAK ervaarden in de escaperoom hoe het is om in je vrijheid beperkt te worden. ‘Heftig hoor om vastgebonden te zitten en afhankelijk te zijn van je begeleiders die je vaak niet begrijpen’ vertelt een begeleider van SOVAK.

 

Inspiratiedagen

De escaperoom was onderdeel van de inspiratiedag Samen op weg naar vrijheid die Vilans en SOVAK in februari organiseerden. Een dag lang gingen wij met allerlei medewerkers, maar ook met cliënten van SOVAK op een inspirerende manier aan de slag met het thema vrijheid. Naast de escaperoom werd er onder andere een pubquiz, workshops en een Lagerhuisdebat georganiseerd. Cliënten en familie praten met elkaar over wat zij belangrijk vinden als het om persoonlijke vrijheid gaat. Er is discussie over huisregels, het eten en drinken dat je kiest en zelf je vakantiebestemming bepalen. ‘Samen bepalen wij de regels in ons huis. We houden rekening met elkaar. Bijvoorbeeld met eten klaarmaken maar ook met het tijdstip waarop we eten’ gaf een cliënt tijdens het spiegelgesprek aan.

Lees hier het hele verslag van de ervaringen bij SOVAK

Samen op weg naar vrijheid

De organisatie van inspiratiedagen is een van de activiteiten van het project Samen op weg naar vrijheid waarmee wij ons inzetten voor meer vrijheid voor cliënten en medewerkers in de zorg. Tragelzorg was de eerste organisatie actief in de gehandicaptenzorg die hieraan meedeed. Eerder hielden wij inspiratiedagen bij Humanitas, Frankenland, CuraMare en Patyna. In totaal organiseren wij tot en met het najaar van 2017 tachtig inspiratiedagen bij verschillende organisaties in de gehandicapten- en de ouderenzorg. Organisaties kunnen zich nog (kosteloos) aanmelden.

Kijk voor meer informatie over de inspiratiedagen of om je direct aan te melden op http://www.vilans.nl/nieuwsoverzicht-inspiratiedag-samen-werken-aan-vrijheid.html

Vrijheidsbeperking afbouwen


 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.