Toon zoekbalkToon menu

Nieuw epilepsie aanvalsdetectiemiddel: NightWatch 09/06/2017

Livassured ontwikkelde samen met de epilepsie instituten Kempenhaeghe, Sein en UMC Utrecht de NightWatch. De NightWatch decteert 90 procent van de geschikte patiënten. Dit blijkt uit een klinische evaluatie voor instramurale patiënten.

NightWatch epilepsie

NightWatch

De NightWatch is een epilepsie detectie apparaat en bestaat uit een armband met hartslag- en bewegingssensor en alarmstation dat meldingen geeft. Mantelzorgers en professionals ontvangen een waarschuwing via de NightWatch, zodra een cliënt een urgente epileptische aanval krijgt. Het apparaat registreert drie soorten aanvallen:

  • Tonisch-clonisch
  • Tonisch meer dan 30 seconden
  • Hypermotorisch

Alternatieven

In vergelijking tot de huidige epilepsie aanvalsdetectiemiddelen boekt NightWatch goede resultaten. Bij een groep patiënten (vanaf 12 jaar) werden 40.000 nachtelijke uren geregistreerd. Wat blijkt? Van 90 % van de aanvallen maakt NightWatch melding. Of NightWatch ook voldoende werkt bij jonge kinderen zal in augustus 2017 blijken.
Een alternatief is de bedmat met bewegingssensor, maar met een score van minder dan 30% in het aantal gedecteerde klinische urgente aanvallen doet NightWatch het beter.

Verbetering thuissituatie

In hoeverre het leven van ouders en mantelzorgers verbetert door gebruik van NightWatch moet blijken uit een ‘impact trial.’ In 55 gezinnen in Nederland en Vlaanderen zal een meting plaatsvinden.

Bron: Livassured

Meer lezen over epilepsie

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.