Toon zoekbalkToon menu

IGZ: 'Voorschrijven medicatie moet beter' 30/03/2017

Medicatieoverdracht is de zwakste schakel bij het veilig toedienen van medicijnen en afbouw van psychofarmaca moet worden bevorderd. Dit blijkt uit het rapport ‘Veilig voorschrijven moet beter’ van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ).

igz voorschrijven medicatie moet beter

In het rapport formuleert de IGZ 4 voorwaarden voor goed voorschrijven:

  • gebruik maken van elektronisch voorschrijven
  • medicatieoverdracht
  • medicatiebeoordeling
  • verantwoordelijkheidsverdeling

Medicatieoverdracht

Het voorschrijven en toedienen van medicijnen kan ingewikkeld zijn. Doordat meerdere zorgverleners van verschillende zorgorganisaties betrokken zijn. Of omdat een patiënt diverse medicatie voor verschillende aandoeningen slikt. Van Diemen: 'Als zorgverleners van verschillende organisaties zijn betrokken, is er vaak onvoldoende overleg. Een vergissing is dan zo gemaakt.' Elektronisch voorschrijven kan in dit geval uitkomst bieden, maar dat is volgens Van Diemen slechts een hulpmiddel. 'Systemen kunnen fouten bevatten of onvolledig zijn. Je kunt niet blind erop vertrouwen. Luisteren naar de patiënt is en blijft essentieel.'

Download het rapport

Medicatieveiligheid in gehandicaptenzorg

De resultaten van het onderzoek laten zien dat aandacht voor medicatieveiligheid nodig blijft. In de gehandicaptensector zijn 12 zorgaanbieders bezocht. Het bewustzijn over risico’s met medicatie lijkt sinds 2010 te zijn toegenomen. Een aandachtspunt is de jaarlijkse medicatiebeoordeling door arts en apotheker. Met extra aandacht voor de risico’s van polyfarmacie en psychofarmaca en de afbouw van psychofarmaca. Tenslotte vraagt de IGZ om het actualiseren en synchroniseren van de veldnormen met andere zorgsectoren.

Lees meer over medicatieveiligheid

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.