Toon zoekbalkToon menu

'Antipsychoticagebruik kan minder' 30/05/2017

's-Heerenloo ontwikkelde samen met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik werkmateriaal voor een verantwoorde inzet van antipsychotica en het afbouwen van dit soort medicatie.

psychofarmaca

Het is al langer bekend dat er in de gehandicaptenzorg minder antipsychotica toegepast kunnen worden. Samen met de behandelaren en de wettelijk vertegenwoordigers van de cliënten is er in de 's Heeren Loo locatie in Noordwijk een concrete aanpak uitgewerkt. De pilot was succesvol. Bij ruim 60% van de daarvoor in aanmerking komende cliënten is gestart met afbouw. Bij 85% van hen kon de medicatie geheel of gedeeltelijk worden afgebouwd.

Positieve reacties afbouw medicatie

De reacties op het afbouwen zijn over het algemeen erg positief. "Mijn zus neemt meer waar. Haar karakter komt weer terug", aldus de ervaring van één van de verwanten. De medische staf is ook enthousiast over de resultaten en wil de werkwijze in de hele instelling invoeren.

Start in crisissituatie

Het terugdringen van probleemgedrag (ook wel: moeilijk verstaanbaar gedrag) is nog steeds een belangrijke reden voor het voorschrijven van antipsychotica. Nog te vaak wordt het gebruik, veelal gestart in een crisissituatie en doorgezet, zonder de blijvende noodzaak goed te evalueren.

De gehandicaptenzorg kan dus af met minder antipsychotica. De in het project ontwikkelde materialen kunnen hierbij helpen.

Downloads terugdringen antipsychotica

Het werkmateriaal uit de pilot is geschikt gemaakt voor de hele gehandicaptensector en is beschikbaar via de website www.medicijngebruik.nl. Je vindt daar de e-learning 'Medicijngroepen gehandicaptenzorg 2 - Antipsychotica en afbouw' (€ 20,95), de gratis te downloaden FTO-module 'Antipsychotica bij moeilijk verstaanbaar gedrag' met daarin voorbeelden van praktische draaiboeken en de brochure 'Antipsychotica, soms nodig, meestal niet'.

Lees ook over psychofarmaca

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.