Toon zoekbalkToon menu

Oproep: Welke gemeente is volgens jou het meest toegankelijk? 29/09/2017

Beoordeel jouw gemeente voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente 2018.

gemeente-toegankelijkheid-toegankelijk-halsema

Update 25 -10 - 2017

De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland, onderdeel van de campagne Nederland Onbeperkt, is aangesloten bij BOKS, het online platform van het BNN VARA tv-programma Kassa. In de uitzending van zaterdag 21 oktober was Gerard de Nooij van Ongehinderd, partner van Nederland Onbeperkt in de verkiezingscampagne, te gast.  

{kgs20_toon_youtube('g8Kxx5Y752c')}

vragenlijst-doe-mee-gemeente-toegankelijkheid

Op weg naar een toegankelijk Nederland

Femke Halsema, Esther Vergeer en Gerard de Nooij gaven onlangs het startsein voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018. Zij roepen iedereen op om te beoordelen in hoeverre hun gemeente toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Aftrap in Madurodam

De aftrap van de verkiezing vond plaats in Madurodam. Madurodam plaatste voor de gelegenheid een rolstoellift voor een grachtenpand. Voor de gelegenheid werd de miniatuurstad van het Haagse themapark toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap. De Alkmaarse kaasmarkt werd voorzien van een blindengeleidepad en een Amsterdams grachtenpand van een rolstoellift. ‘Een mooie stap op weg naar een toegankelijk Nederland’, aldus Femke Halsema, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Doe mee

Je kunt meedoen door een online vragenlijst in te vullen via deze link. Deelnemers kunnen tot 30 november meedoen en maken kans op een toegankelijk dagje uit. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.

Stellingen en verdiepend onderzoek

Middels een aantal stellingen ontstaat een ranglijst. De stellingen hebben betrekking op verschillende onderwerpen, namelijk:

  • toegankelijkheid van het stadhuis
  • openbaar vervoer
  • sportaccommodaties
  • begrijpelijkheid van brieven die de gemeente haar burgers stuurt

De vijf meest toegankelijke gemeenten van deze ranglijst worden onderworpen aan een verdiepend onderzoek. De focus komt dan te liggen op de toegankelijkheid van het vinden van werk, een geschikte woning, het volgen van een opleiding en het kunnen meedoen aan vrije tijdsactiviteiten. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.

Nederland Onbeperkt en Ongehinderd

De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, dit is een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland.

‘Met de verkiezing willen we gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking.'

Bron: VGN

Lees ook: