Toon zoekbalkToon menu

Gezondheid

Start werkplaats bewegen: Dromen, ontdekken en doen! 15/02/2017

'Dromen, ontdekken en doen! Meer bewegen in het dagelijks leven' is, als onderdeel van het promotieonderzoek van Noortje Kuijken, in volle gang binnen woongroepen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Noortje Kuijken werkplaats over bewegen

Benieuwd naar de ervaringen van een aantal deelnemers van het project in woongroepen? Lees gauw verder!

Wat houdt de methode in?

In de methode ontdekken mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk hoe ze bewegen meer onderdeel maken van het dagelijks leven. Ze doorlopen daarbij de fases dromen, ontdekken en doen. Daarbij staan eigen regie en motivatie van mensen met een beperking zelf en steun vanuit de omgeving centraal.

In januari is binnen onze nieuwe werkplaats over bewegen het aanpassen van deze methode gestart voor mensen die met behulp van ambulante ondersteuning in de wijk wonen.

Beweegposter werkplaats
Beweegposter gemaakt door een woongroep

Noortje vraagt de begeleiding om tijdens het project samen met de bewoners te evalueren hoe het gaat

Noortje: Hoe gaat het werken met de poster?
Begeleider: Vrijdagavond heb ik met 6 cliënten van onze woning een gesprek gehad over het bewegen en over de poster. Ze vertelden waar ze nu stonden (links op de beweegladder, zie foto) en dat ze straks in het groen wilden komen (rechts op de beweegladder, zie foto), en dat ze op de poster activiteiten konden vinden die met bewegen te maken hadden. 

Noortje: Wat is er veranderd?
Begeleider: Vaak hebben de bewoners niet door dat ze extra bewogen hebben. Als het een duidelijke bewegingsactiviteit is wel, maar wanneer ze iets doen wat ze 'normaal' vinden of wanneer ze in het huishouden een extra taakje doen, vergeten ze snel dat dit ook bij bewegen hoort.
Eén bewoner gaf aan dat ze niet alleen haar eigen kleding strijkt, maar nu ook helpt met de kleding van anderen op de groep.

Noortje: Welke activiteiten op de poster waren makkelijk/moeilijk om te doen? Hoe kunnen we die makkelijker maken?
Begeleider: Ze vonden allen wandelen en op de Wii gaan erg makkelijk. Wel vinden ze het lastig om een keer wat anders uit te kiezen. Ze dachten dat het misschien makkelijker zou zijn als ze samen met begeleiding op de poster gaan kijken om iets anders uit te kiezen. Ze wilden ook wel een keer de auto wassen, maar kwamen er al snel zelf achter dat het wel erg koud was om dat nu te doen.
Wat leuk is, is dat ze naar aanleiding van dit gesprek wel graag zouden willen sjoelen en dit is dus wat we een hele avond gedaan hebben!

Na afloop van het project, vraagt Noortje de deelnemende bewoners naar hun ervaringen

Noortje: Je hebt twee keer 4 dagen een stappenteller gedragen. Kon je die zelf omdoen?
Bewoonster D.: Ja. Dat ging wel wat lastiger, soms helpt S. (huisgenoot) ook wel eens mee als het niet lukt, of de begeleiding. Eén keer was ik hem bijna vergeten, ik denk “Oeps ik moet dat ding nog om!” Ben ik snel terug gelopen.

Noortje: En wat vond je ervan om hem te dragen?
Bewoonster D.: Leuk! Ja. Wel fijn ook. En iedereen zegt: “Kan je wel zien, hoeveel je gelopen hebt?!” Dan zeg ik: “Neehee!”
Noortje: We hebben ook een groepsgesprek gedaan, waarbij we die poster hebben gemaakt. Wat vond je van het groepsgesprek en de poster?
Bewoonster G.: Ik vond het groepsgesprek moeilijk, maar toch ook wel begrijpelijk. De poster die we gemaakt hebben vond ik mooi! De dingetjes die erop staan… ik wil graag meer gaan zingen, dus dat doe ik in het kerststuk.
Noortje: Ga je dat doen omdat je dat op de poster hebt gezien?
Bewoonster G.: Ja, omdat ik op de poster keek. En bowlen, misschien gaan we dat een keertje doen als we uitgaan met de groep. Staat ook op de poster, dus dan eh..

Noortje: Heb je nog tips voor mij? Om het project beter te maken?
Bewoonster G.: Je zou de stappenteller meer moeten gebruiken vind ik eigenlijk. Als je hem vijf dagen gebruikt dan kun je meer kijken hoeveel we bewegen dan bij vier dagen.

Lees meer over bewegen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.